NYHETER 2024-05-16 KL. 10:00

Ett nytt kulturellt hjärta för Karby äntligen invigt

Av Anneli Leijel

Måndagen den 6 maj invigdes den nya mötesplatsen KUBen i Karby. En samlingsplats för alla åldrar. Här finns bibliotek, dansstudio, en replokal för musik och ett café. Och här kommer fritidsgården Karby corner att hålla till men även Träffpunkten som tidigare setts på Haket.

Ett nytt kulturellt hjärta för Karby äntligen invigt
BANDKLIPPNING. Lars Wargö (M) och Ylva Mozis (L) förklarade träffpunkten öppen. Foto: Anneli Leijel

– Vi vill att det här ska vara en levande mötesplats och det finns alla möjligheter till det här, säger Anette Fahlcrantz, som är samordnare för KUBen, liksom för Träffpunkterna och Klubb Cosmos.

Ett hundratal personer i blandade åldrar hade kommit för att vara med om invigningen klockan 17.00 på måndagseftermiddagen. Flera elever och lärare från Kulturskolan var med och både spelade och sjöng.

Dialog om verksamhet

Ylva Mozis (L) ordförande i fritidsnämnden och Lars Vargö (M) ordförande i kulturnämnden, fanns på plats för att säga några ord, klippa bandet och inviga lokalen.

– Det här är ju inte bara en lokal som nyinretts och gjorts om. Det är en fritidsgård, ett bibliotek, en träffpunkt och kulturskolelokaler. Det är en plats för Karby- och Brottbyborna, för kunskap, kreativitet och gemenskap, sa Ylva Mozis.

Både hon och Lars Vargö lyfte fram biblioteket som kommer att ha en bibliotekarie på plats och till hösten också bli skolbibliotek för Karbyskolan.

– Det här biblioteket är något vi alla är stolta över, oavsett partifärg, sa Lars Vargö.

Jonas Jonsson är enhetschef för ung fritid – och för aktiv fritid som omfattar både unga och äldre.

– Det här kan bli jättebra. Vi har haft långa dialoger med föräldrar, barn, ungdomar och pensionärsföreningen om vad de vill ha och vad vi kan göra här, sa han till Vallentuna Nya.

Plats för Kulturskolan

Invigningen är bara början, menar Jonas Jonsson. Kulturskolan kommer att vara här och hålla lektioner och fritidsgården Karby corner finns här fyra dagar i veckan, och så biblioteket som husets nav. Utöver det finns stora möjligheter till olika initiativ och samarbeten.

– Målet är att fortsätta lyssna och se vad alla mellan 0 och 100 vill ha här. Kanske kan vi ha en typ av bio, med dator och projektor, som några ungdomar kan sköta. Tanken är också att ha ett meröppet bibliotek. Om man skaffar sig ett meröppet-kort, ska man kunna vara här även när biblioteket inte är bemannat, berättade Jonas Jonsson.

Anette Fahlcrantz kommer att fungera som samordnare och kontaktperson för KUBen och ser fram emot att olika former av samarbeten får möjlighet att växa fram.

GOFIKA. Anette Fahlcrantz är samordnare för Kuben. Alla besökare bjöds på fika under invigningen. Foto: Anneli Leijel

– Kulturskolan kommer att vara här tre dagar i veckan. De har ganska många elever i Karbyskolan och ser fram emot detta. Replokalen är jättefin och dansstudion som finns här är vår finaste danslokal, med luftspalter i golvet och allt. Sen kommer vi samarbeta med skolan också, i och med att biblioteket blir skolbibliotek från och med i höst.

Av de namnförslag som kommit in för den nya mötesplatsen i Karby tog namnberedningen fram tre förslag: Knutpunkten, KUBen och Navet. I omröstningen vann KUBen med över hälften av rösterna och blev därmed det officiella namnet.