NYHETER 2021-01-29 KL. 08:39

Nicklas Steorn (MP) slutar som gruppledare

Av Uffe

Nicklas Steorn (MP) slutar       som gruppledare

TILLKÄNNAGER. Kollegan Jenny Thörnberg (MP) spelar in på film när Nicklas Steorn berättar att han ska sluta som gruppledare.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter sju år i frontlinjen för Miljöpartiet och 20 år som aktiv politiker väljer nu Nicklas Steorn att sluta som gruppledare i Vallentuna efter årsmötet i mars.

Miljöpartiet i Vallentunas Nicklas Steorn ställer alltså inte upp för omval till gruppledare när partiet har årsmöte i mars. Det berättade han i söndags på en presskonferens vid Össeby kyrkoruin.
– Jag har varit med så länge att jag faktiskt fått någon sorts guldklocka, och varit gruppledare sedan valet 2014. Det är ett stort ansvar, vi vet alla att klimatomställningen kräver mycket grön politik. Det har jag försökt föra i vår kommun under alla år som jag varit med.
– Jag kommer att fortsätta i politiken så länge att jag inte ens kan gå längre, tror jag, men nu tänker jag trappa ned lite. Jag kommer att vara kvar och ”pusha” fram den som tar över efter mig i gruppledarskapet.

Nicklas berättar att det har varit en rolig tid med mycket debatt och diskussioner.
– Ibland har det varit mindre roligt då man har blivit mer uthängd. Men totalt sett har det varit otroligt roligt. Vi har faktiskt fått igenom väldigt mycket. Bland annat gick ju faktiskt ”blå planen” igenom i senaste kommunfullmäktige.

Samarbetat med liberalerna
Vid årsmötet finns det fyra kandidater som kan bli aktuella för att bli nästa gruppledare.
– Jag vet vem jag kommer att rösta på, säger Nicklas.

Vad har varit roligast, förutom att få igenom ”blå planen”?
– Roligaste tiden var 2014-2018, när jag satt i kommunstyrelsens arbetsutskott och vi alla jobbade väldigt nära ihop. Jaana Tilles, jag, Parisa Liljestrand, Sofia Segergren och Ylva Mozis.

Vilket annat parti har du samarbetat bäst med under den här perioden?
– De jag har fått igenom mest politik med är liberalerna, men annars så är det socialdemokraterna som jag har samarbetat bäst med.

Under flyktingvågen 2015-2016 har det varit tufft för politiker att agera. Vad har gett mest motivation när man samverkar med andra i en kommun?
– Där tycker jag att politiken i Vallentuna inte varit som i andra kommuner där moderata företrädare sagt att de inte vill ta sitt ansvar.
– Hos oss i Vallentuna har det aldrig varit sådant snack, det måste man ge Parisa ändå (kommunalrådet (M), reds anm) även om hon i vissa saker sade mot sig själv. Nej, jag har stor respekt för Parisa, absolut, att hon ändå är progmatisk.

Vad ska du lägga tid på att göra nu?
–Jag har ju väldigt mycket att göra. Jag började ett nytt jobb 1 november som hållbarhetskonsult som är otroligt inspirerande. Politik är ju trögt, det får man räkna med. Det är tröga system, ”blå planen” lyfte vi 2017 och den gick igenom nu liksom. Med uppdrag som konsult ser man resultat på en gång.

Om vi ser framåt, när pandemin är över, tror du att det blir islossning då?
– Jag tror att vi kommer att ha förändrat vissa saker, men vi kommer också att gå tillbaka till vissa mönster som inte är sådär bra. Det kommer ju finnas ett uppdämt behov av att resa.
Nicklas berättar att han är lite ledsen över hur samhället utvecklats på senare tid.

"Jag gillar teknik"
Upplever du att det går renhårigt till inom politiken i Vallentuna?
– Jag skulle ju gärna vilja att det var mer renhårigt och att man tittar på logik och så. Men titta på Kristineberg, vad fan håller man på med?

Till sist, kan du nämna tre politiska utmaningar du tror att Vallentuna står inför?
–Rasism i alla dess former, sköt dig själv och skit i andra. Det spiller nog över på politiken. Det är nog den största utmaningen, att stå emot krafter som verkar.
– Den andra utmaningen är att bygga fler bostäder, men på ett mer klimatneutralt sätt.

Den tredje utmaningen handlar om miljöpartiets egna möjligheter framöver, anser Nicklas.
– Den sista utmaningen, är att väljarna ska förstå att rösta på oss. Man tror att vi bara är miljömuppar som står med kaftaner på oss. Jag gillar teknik och att åka elbil till exempel. Jag vill att vi ska kunna ta oss från punkt a till punkt b och att det finns ett näringsliv i kommunen. Att man ska kunna handla och jobba där man bor. Ny teknik och innovationer är det som ska rädda oss ur den prekära situation vi har i samhället.