NYHETER 2022-08-25 KL. 12:00

Nu kan Lindholmsborna åter källsortera på hemmaplan

Av Daniel Bergholm

Nu kan Lindholmsborna åter källsortera på hemmaplan
Sedan i mars 2020 har boende i Lindholmen fått åka till Vallentuna och Ormsta för att sopsortera, men nu står containrarna återigen på den gamla platsen vid järnvägsstationen. Foto: Daniel Bergholm

Efter ett och ett halvt år av väntan finns det nu återigen en återvinningsstation i Lindholmen.

Från den 17 augusti är den tillbaka på samma plats längs med Trädgårdsvägen i anslutning till järnvägsstationen.

– Vi har landat i att det bästa är att utnyttja den gamla platsen, med några justeringar som gjort den ännu bättre, säger Beri Fajic, renhållningshandläggare på Vallentuna kommun.

För två år sedan togs återvinningsstationen bort i Lindholmen och boende i området tvingades åka med sin källsortering till Vallentuna eller Ormsta. Anledningen till att stationen togs bort var för att SL behövde marken för roslagsbanans ersättningsbussar och att flera trafikincidenter inträffade mellan bussarna och bilar som åkte till och från återvinningen.

För ett år sedan hade en ny plats ännu inte hittats och Vallentuna Nya pratade då med FTI :s regionchef Annika Ahlberg som sade att: ”ansvaret ligger på Vallentuna kommun att hitta en lösning på problemet” samt att det var en ekonomisk fråga. Beri Fajic meddelade samtidigt att en ny station skulle kunna vara på plats tidigast våren 2022.

Men nu, från den 17 augusti, står det alltså en ny återvinningsstation på Trädgårdsvägen och FTI och Vallentuna kommun har till slut kommit överens om ett avtal.

– Det var många turer mellan många parter men nu är det skönt att den är på plats, säger Beri Fajic.

Kommunen tog kostnaden
Den ekonomiska aspekten var en viktig fråga och till slut blev det Vallentuna kommun som fick ta hela kostnaden för den nya återvinningsstationen.

– Den part, i det här fallet kommunen, som påkallar flytt ska kunna erbjuda en likvärdig plats. Därmed har kostnaderna landat på oss att iordningställa platsen, säger han och fortsätter.

– Kostnaderna har tidigare uppskattats till en halv miljon men nu landade det på drygt 200 000 vilket har att göra med att vi inte behövt anordna en helt ny station.

En anledning till att stationen försvann var för att ersättningsbussarna inte hade möjlighet att vända på platsen. Ersättningsbussarna är även en anledning till att stationen kommit upp först nu då bussarna rullat under sommaren.

– Det har blivit en del förseningar men nu är stationen utökad så att det ska fungera att få dit både bussar och andra transporter samt att hålla igång en returstation. Bygglovet sträcker sig till 2030 och kommer fungera fram tills att planarkitekterna har löst en permanent lösning på längre sikt, säger Beri Fajic.

Slipper ta bilen
Några av Lindholmens invånare som nu äntligen slipper åka till Vallentuna och Ormsta för att slänga sin återvinning är Elenor Granath och Mikael Andersson och hos dem är det positiva miner ute vid den nyöppnade returstationen.

– Det känns bra att slippa ta bilen varje gång och i stället bara gå ner med barnen. Vi har ständigt fått åka till Ormsta vilket varit jobbigt och man har fått försökt samköra det med något annat, säger Elenor Granath.

Mikael Andersson bor precis intill den nya stationen och trots att det kommer bli lite mer livat, så är han och grannarna enbart positiva till att den återigen är på plats.
– Många har fått åka till Vallentuna men nu när det till och med är bättre än innan så tror jag att det kommer gynna alla här, säger han.

Både Elenor och Mikael har hört från grannar att sopsorteringen under perioden på drygt två år har minskat och att folk inte orkat ta sig långt bort för att sortera sitt skräp. Något som man nu hoppas ska förändras.

– Jag har hört att man inte orkat ta tag i det även om man själv försökt så gott man kunnat, säger Elenor Granath.

– Man märkte ganska tydligt hur skräpet snabbt ökade i våra soptunnor i området. Närheten gör att man sopsorterar och jag hoppas att det blir bättre nu igen, säger Mikael Andersson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se