Klik venligst
NYHETER 2021-12-22 KL. 17:00

Reko-grundare fick miljöstipendium

Av Hege Hellström

Genom Reko kan små producenter sälja direkt till kunderna. Linda Lönnqvist från Vallentuna tog konceptet både till hela stockholmsområdet och till Vallentuna, och hon får nu kommunens miljöstipendium.

Reko-grundare fick miljöstipendium
MILJÖVÄNLIGT. Livsmedelsproducenten Linda Lönnqvist blev tilldelad kommunens miljöstipendiat bland annat för sitt initiativ med REKO-ring.

Till vardags jobbar Linda Lönnqvist som livsmedelsproducent i sitt företag Lönnqvists skafferi. Vänner från Borås berättade om rekoringar, alltså träffar där producenter och konsumenter möts för att byta varor mot pengar.

– Jag tog initiativet till att starta rekoringar i Stockholm. Den första startade i Sollentuna år 2017. På snart fyra år har vi blivit 25 stycken rekoringar, 170 producenter och vi har 135 000 medlemmar, berättar Linda Lönnqvist.

Reko funkar så att medlemmarna beställer varor från producenterna, swishar pengar i förväg och sedan hämtar ut på ett visst datum. Trots att Linda Lönnqvist bor i Vallentuna har det inte funnits någon rekoring här.

– I våras kände jag att det nog skulle fungera i Vallentuna, det behövs ett visst kundunderlag.

På ett halvår har ringen i Vallentuna vuxit till 2 000 medlemmar. Under varuutlämningen den 20 december är det ett tiotal producenter som är med.

– Det kommer att växa. Ju fler medlemmar, desto fler producenter som är med, säger Linda Lönnqvist.

Hon prisas nu av Vallentuna kommun genom kommunens miljöstipendium.
”Reko Vallentuna är en berömvärd plattform för att främja det lokala och småskaliga och för att sprida medvetenhet om hållbar konsumtion”, skriver juryn i sin motivering.

Pengarna ska gå till arbetet med rekoringarna, berättar Linda Lönnqvist som gör jobbet med Reko på sin fritid.

– Det känns enormt roligt att få ett erkännande för det jobb man lägger ner i sin hemkommun. Vi försöker göra kommunens invånare medvetna om hur mycket bra livsmedel det finns inom ett ganska kort avstånd. Det är inte bara närproducerat, utan också väldigt bra producerat.

Hege Hellström
hege@vallentunanya.se