NYHETER 2024-08-29 KL. 09:31

Sista välgörenhetslunchen med gänget

Av Victoria Sid

Den 8 september är det dags för den traditionsenliga välgörenhetslunchen för Världens Barn på Lovisedalsskolan. Men årets lunch kan bli den sista. Robert Heribertsson, som arrangerat dagen i alla år, ska på nya äventyr utanför skolmatsalen.

– Det här blir sista svängen, säger Robert.

Sista välgörenhetslunchen med gänget
REKORD. Robert vågar inte hoppas på något rekord i år men lyckas de sälja för 10 000 kronor har han nått upp till en totalsumma på en halv miljon till världens barn genom åren. Foto: Victoria Sid

Inne i skolmatsalen på Lovisedalsskolan har det blivit dags för mellanmål. Robert Heribertsson glada elever morsar när de går förbi honom i matsalen. Här har han jobbat i åtta år och inom kort kommer han hålla sin sjunde och sista välgörenhetslunch på Lovisedalsskolan. Men att byta jobb och lämna skolan är tufft.

– Det känns vemodigt. Man har en relation till skolbarnen som jag inte trodde var möjlig när jag började här. Det är jättespännande och superkul, säger Robert som snart börjar som kökschef på Strawberry arena.

ELEVER. Robert är stolt över eleverna som varje år är med och hjälper till att annordna lunchen. Två elever som han haft sedan de var små går nu på gymnasiet men kommer ändå komma till lunchen och hjälpa till. Foto: Victoria Sid

Utekök under pandemin

Hela idén till luncherna föddes när Sveriges Radio hade insamlingar för världens barn. Skolan engagerade sig men ett år kom annat emellan och då föddes idén att starta en egen bössa för insamling. Första året blev det en brunch i skolans matsal men året efter när samma brunch ägde rum hade de växt ur lokalen.

– Vi fick öppna varenda lektionssal och i hela skolan satt det folk överallt. Det var så mycket att det var helt galet, säger Robert.

Med pandemin föddes idén om att istället vara utomhus och grilla hamburgare, något som blivit så etablerat att skolbarnen själva tjatar om att välgörenhetslunchen måste genomföras. Inför luncherna är det mycket som ska fixas och Robert, som är arrangör, har en hel del att stå i. Inför årets lunch är nästan allt på plats men han kan inte riktigt pusta ut än.

2023. Förra årets lunch sålde slut på 1 500 hamburgare på tre timmar. Foto: Roffe Andersson

– Man kan ju inte ta för givet att man ska bli sponsrad med 1 800 portioner mat med dricka och allt. Det är helt otroligt vad Vallentuna ställer upp med. Det enda i år är hamburgerbröden. Det måste jag lösa illa kvickt, säger Robert som även hoppas få till någon form av underhållning till årets lunch.

Lokala leverantörer

Förutom att årets lunch för första gången anordnas på en söndag är en annan ny grej för i år att det kommer gå att köpa äppelmust. Eleverna på skolan kommer att bidra med äppelplockning från sina trädgårdar som sedan kommer mustas på Bällsta trädgård. Att så många sluter upp för lunchen varje år gör Robert stolt och även om han inte vågar hoppas på rekord i år hoppas han att fint väder och bra uppslutning.

– Vi gjorde slut på 1 500 hambugare förra året på tre timmar, det är ganska mycket faktiskt. Men jag är lika osäker varje år om det kommer komma folk, säger Robert.