NYHETER 2023-01-26 KL. 10:05

Vallentuna fotboll satsar på en social coach

Av Daniel Bergholm

Vallentuna fotboll satsar på en social coach
Patrik "Falken" Falk blir Social Coach i Vallentuna BK för att stötta spelare på sidan av fotbollsplanen. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna BK bygger vidare för att göra fotbollslagen mer attraktiva. Nu har de gjort klart med Patrik ”Falken” Falk som social coach med syftet att motverka psykisk ohälsa och få fler spelare att må bra utanför fotbollsplanen. Detta med anledning av att klubben startat en ungdomssatsning för pojkar över 16 år, där det ingår selekteringsprocesser.

– Bara för att man får ett ”nej” ska man inte behöva sluta spela fotboll, och hamna någon annanstans i samhället. Det är viktigt för alla att de är kvar i klubben, säger han.

Inför 2023 kommer Vallentuna BK att slå ihop pojkar 04–06 för att starta tre lag tillsammans. Ett lag ska spela i den nationella serien, P19 Div 1, ett lag ska kvala till den nationella serien och ett tredje ska fungera som breddlag. Det är en del i den ungdomssatsning som klubben startat. Baksidan med satsningen kan bli att spelare som tidigare haft en plats i laget plötsligt hamnar utanför. För att motverka att spelare ska ge upp och sluta spela fotboll, kommer Patriks roll bli att motivera och visa på att ett ”nej” inte stänger några dörrar.

– Samtidigt är det är ett rätt tufft besked att få i den åldern, med gymnasium, tjejer, festande, och till det är du inte tillräckligt bra för att vara med i det bästa fotbollslaget, säger Patrik Falk.

Genom en av sina fem söner har Patrik varit involverad i pojkar 06 sedan nio år tillbaka, men påpekar att hans fokus varit på att ta hand om spelarna utanför planen.

När spelarna nu kommit upp i en ålder där det blir vanligare med uttagningar har han märkt av att fler spelare kämpar med att behålla gnistan till fotbollen.

– Många hamnar längre ifrån laget, och har svårare att svara på kallelser. Det är dessa jag ska finnas där för. Många har en känsla att det: ”bara är fotboll jag är bra på”, och får man problem med den känslan, vad händer då? Då kan hela världen rasa ihop.

Balansgång
Patrik beskriver tjänsten som ”utanför Vallentuna IP”. Att finnas där för alla som behöver prata i telefon, skicka sms eller att träffa personerna på sidan av och gå en promenad eller gymma.

En viktig del i arbetet handlar om att bygga förtroende och att hitta en balansgång.

– Att någon plockar upp en snusdosa är inget jag kommer ringa föräldrarna om. Men är det för mycket kommer jag behöva gå vidare med den infon, vilket jag tar med den personen innan. För mig blir det viktigt att inte bränna broar, för springer jag på allt kommer till slut ingen prata med mig, säger han.

Patrik ska också fungera som en mellanhand mellan spelare och tränare och kommer arbeta med alla lag i Vallentuna BK från 15 års ålder.

Vallentuna BK och Patrik har även pratat om att det längre fram kan bli en roll i klubben som kan fortsätta att utvecklas.

– Det är något vi diskuterat. Att jag framöver ska kunna komma ut till skolor, ha en studietimme på IP eller käka mellis med spelarna. För att kunna prestera på planen handlar mycket om hur du mår som person, säger han.

Enligt Pontus Johansson, sportchef i Vallentuna BK, kommer anställningen av en Social Coach att hjälpa till i deras ungdomssatsning.

Att anställa en social coach i en fotbollsklubb hör inte till vanligheterna men han tror att Patrik kommer hjälpa klubben framåt och att denna typ av roll är något som fler borde ta efter.

– För vissa är fotbollen den enda trygga platsen och då kan man behöva en vuxen att prata med som inte är ens tränare, speciellt i de äldre åldrarna där det börjar ske uttagningar. Där kommer Patrik fungera utmärkt då han redan funnits länge i klubben och fångat upp många som haft det tufft, säger han.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se