NYHETER 2023-06-01 KL. 08:25

Vallentuna kommun förbjuder appen Tiktok

Av Anneli Leijel

Vallentuna kommun förbjuder appen Tiktok
OTILLÅTEN. Denna logga ska inte längre kunna komma upp i Vallentuna kommuns tjänsteenheter för kommunikation. Foto: Adobe

Nu gör Vallentuna kommun som många andra kommuner och förbjuder appen Tiktok i jobbmobiler och datorer. Appen anses utgöra en säkerhetsrisk för kommunen.

– Vi använder inte heller Tiktok som kanal i vår verksamhet, inga förvaltningar använder den. Det finns därför inget värde i att ha den appen nedladdad på vår arbetsutrustning, eftersom den inte används i tjänsten, säger Annika Hellberg, kommundirektör på Vallentuna kommun.

Under våren har flera statliga myndigheter, bland annat regeringskansliet och Försvarsmakten, förbjudit Tiktok på telefoner och datorer som används i tjänsten. Och ungefär en fjärdedel av alla kommuner har hittills infört ett förbud mot Tiktok. En del kommuner och regioner väntar på ett ställningstagande från SKR, Sveriges kommuner och regioner, men hittills har inte något sådant kommit.

Valt bort Tiktok
Vallentuna kommun, liksom många andra kommuner, har valt att kommunicera med invånarna bland annat genom att vara aktiva på sociala medier som Facebook och Instagram. Flera förvaltningar använder dessa kanaler och de apparna är därför tillåtna att ladda ner.

– Vi har valt Facebook och Instagram och de används i tjänsten. Kommunen har en Facebooksida och på Instagram har vi till exempel kontot ”Jobba i Vallentuna” och kulturskolan och biblioteket är exempel på några som också använder Instagram, säger Annika Hellberg.

I beslutet att förbjuda användningen av Tiktok, och uppmaningen att genast avinstallera appen om den används, skriver kommunen att särskild försiktighet måste vidtas med applikationer som kräver tillgång till kamera, mikrofon, position, läs- och skrivbehörigheter till filer med mera.

Att just Tiktok förbjuds är för att den i hög grad kräver del av användarens information och att ägarföretaget Bytedance lyder under kinesisk lagstiftning.

Emelie Hallin är stabschef och säkerhetsskyddschef på Vallentuna kommun. Hon säger:

– Säkerhetsrisken är större med Tiktok än med andra sociala medier-appar. I Försvarsmaktens underlag till beslut så lyfter Försvarsmakten att den kinesiska lagstiftningen gör det svårt att inte lämna vidare uppgifter, om den kinesiska staten skulle kräva det.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se