SPORT 2023-12-07 KL. 09:15

Bällsta FF satsar på eFotboll

Av Jonny Andersson

Efter en lyckad start med eFotbollscupen, laddar Bällsta FF för att lansera en eFotbollsskola. Med en mix av unga talanger och teknik, öppnar klubben dörrarna till en ny era inom e-sport.

Bällsta FF satsar på eFotboll
INSPIRATÖR. Daniel Eberle hjälper två killar att starta upp matchen. Tillsammans med Robin Larsson hhar Daniel fått in eFotboll i Bällsta FF. Foto: Jonny Andersson

Bällsta FF har redan korat klubbens två första mästare i eFotboll och ett par veckor in på 2024 startar klubben eFotbollskola.

Robin Larsson och Daniel Eberle var oförberedda på responsen när duon förrförra helgen välkomnade ung som gammal till en föreningslokal i Bällsta. Ett par dagar innan hade Daniel höftat att 30-35 personer kanske skulle delta i ”Bällsta eFotbollscup 2023”. 38 anmälde sig, det kom drygt 40 och det var lokalen inte helt lämpad för. Fem Play-station-konsoler var också i minsta laget.

eFotbollskola efter nyår

– Ett lag skulle ha spelat cup, den ställdes in på grund av snövädret och när några av killarna frågade om de fick vara med ville vi inte säga nej till dem. Vi är glada att intresset är stort, men till eFotbollskolan ska vi sätta en gräns för antalet deltagare. Till nästa gång ska vi försöka hitta en större lokal, säger Daniel Eberle.

Några hade vänt hem innan Bällsta eFotbollscup 2023 drog i gång, kanske som konsekvens av trängseln. Alla som stannade såg ut att trivas. Och hade fokus.

Innan matchduellerna började tog Jonatan Skyllberg hand om en uppvärmning. Han tillhör tränarna för P15, nu körde han en uppvärmning anpassad för att sitta framför en skärm. Deltagarna fick hoppa i gång lite puls, därefter fick axlar, nacke, skulderblad och rygg sitt. Jonatan hade även en övning som ska motverka dubbelhaka.

UPPVÄRMNING. Jonatan Skyllberg såg till att han och övriga satte sig varma vid skärmarna. Foto: Daniel Eberle

– Man blir stel av stillasittande framför skärmar. Jag är idrottslärare och läste på lite för detta. Jo, det var min första uppvärmning anpassade för eFotboll.

Topplag populärast

På de fem skärmarna var Real Madrid, Manchester City och Bayern München klubblagen flertalet valde att spela med.

Vän av ordning hade velat se Tottenham, eller varför inte AIK. Som eFotbollspelare behöver man dock vara riktigt vass för att vinna med nämnda två lag. Att ta några av Europas främsta klubbar ger fördelar – Vinícius, Haaland, Kane och grabbarna har ju några skills som AIK:s forwards saknar.

Cupen på Tallåsvägen avgjordes i två grupper. I gruppen under 13 år tog Svante hem segern och fick den åtråvärda bollen med Cristiano Ronaldos signatur. I äldre klassen, +13, heter segraren William och han fick presentkort på deltagande i eFotboll-skolan.

REGERANDE MÄSTARE. I yngsta klassen stod Svante som slutlig vinnare. Foto: Daniel Eberle

– eFotboll är ett fenomen som finns och får vi fler till klubben genom att spela eFotboll är det bra. Jag ser det även som bra komplement till att spela fotboll. Spelsinnet utvecklas av att spela eFotboll, säger Jonatan Skyllberg.

Vill växa

Daniel Eberle är av samma uppfattning. Han garderade sig innan första avspark med att det kanske skulle bli ”första och sista gången” som klubben arrangerade en cup. Efteråt var han nog väldigt säker på att eFotboll inte blir en dagslända i Bällsta FF.

– Får vi fler som kan vara ledare, kan köpa in ytterligare några skärmar och konsoller så tror jag att Bällsta FF växer. Får vi sedan eFotboll-spelare att gå med i våra lag är det en utveckling som gynnar föreningen, tillägger Daniel Eberle.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se