SPORT 2023-09-07 KL. 08:00

Brottby på tryggare mark i femman

Av Jonny Andersson

KANTSPEL. Viktor Due-Boje kom emellanåt fram på sin högerkant, men inne i straffområdet har Brottby haft svårt att förvalta chanserna i år. Foto: Tomasz Piwinski

Brottby SK förlängde sannolikt division 5-kontraktet med måndagens 1–0-seger mot Uppsalalaget IK Apollon. Matchhjälte blev Tomas Bergquist – en av truppens många framfusiga tonåringar.

I potten inför matchen låg en möjlighet för båda lagen att kliva bort från tabellens absoluta bottenstrid. Nerven och spänningen var mest påtaglig i första halvlek.

Några som fullständigt struntade i fotbollsdramatik var Össebys alla mygg. Dessa saknade helt skam i kroppen och det blev tydligt vad en avbytarväst, ett block, kepsar och crawlsim kan behövas till. Likväl torde myggen avgått med seger och riklig mängd blod.

Oskärpa

Första 45 vägde över till gästerna. Ändå var det hemmalaget som kom till vassa lägen, dock med bristande skärpa i avsluten. Som när Martin Andersson fick träff med hårstrån när han borde nickat in 1–0 i 36:e minuten, eller när Viggo Rolness minuten senare sköt högt över när han skulle rullat in ledningsmålet.

Halvtimmen innan matchstart talade BSK-tränaren Robin Blixt om nyvunnen glädje i truppen, ökad träningsnärvaro och ungdomarnas energi.

– Den bådar gott för framtiden, konstaterade han och syftade på energinivån.

Tonåringar avgjorde

Till andra halvlek plockade Blixt av trotjänarna Viktor Rönn och Martin Andersson och bytte in Simon Bolander, 16 och Tomas Bergquist, 18.

Det blev nyckeln till tre poäng.

Utanför vänstra straffområdslinjen väggade sig Bolander fram till ett bra läge nere vid kortlinjen och prickade med inlägget högerfoten på Bergquist och Brottby hade 1–0 med halvtimmen kvar.

Målet var Tomas första för säsongen i Brottbys seniorlag och han tog inte åt sig äran.

– Matchhjälte? Nej, det var inte bara jag. Förarbetet var bra.

”Saknar en måltjuv”

Målet öppnade för fler skarpa lägen. Segersiffrorna borde blivit större sett till dominansen i andra halvlek, men killerinstinkten har varit akilleshälen hela året.

– Ofta har det känts som att motståndarna kan göra två mål på en målchans, medan vi behöver tio för att få in bollen. Vi saknar en spelare som är het i straffområdet, säger Robin Blixt.

Att det nu var tonåringar som samarbetade fram till segermålet gladde honom.

– Dom saknar lite kroppsligt men tillför mycket energi. Det är jäkligt kul och har bidragit till att de äldre spelarna måste anstränga sig mer. Viktor Rönn och Martin Andersson får gärna bli sura när de blir utbytta, det gör att laget blir bättre. Alla vill ju spela, säger Robin Blixt.

Robin Blixt och Tomas Bergquist var överens i känslan att segern säkrade division 5-spel också 2024. Fyra omgångar återstår och Brottby har ett tufft spelschema med enbart bortamatcher, men att fyra av de fem lag BSK har efter sig i tabellen ska nå ifatt och förbi känns långsökt.

Nästjumbon Enköpings IS behöver som exempel hämta in nio poäng.