SPORT 2021-01-15 KL. 09:45

Brottby SK storsatsar på tjejer

Av Hege

Brottby SK storsatsar på tjejer

VILL SE FLER TJEJER I GRÖN TRÖJA. Brottby SK:s ordförande, Patrik Bolander, vill gärna att fler tjejer engagerar sig både som spelare och ledare.
Foto: PRIVAT

Hundra aktiva killar – men bara 25 aktiva tjejer. Så är läget i Brottby SK, och det är något klubben nu ska ändra på.

Brottby SK vill öka antalet aktiva tjejer till det dubbla från dagens 25 tjejer, och öka antalet kvinnliga ledare. Det är något fritidsnämnden nappar på, och nu får klubben bidrag från kommunen för att starta ett projekt.
– Vi ser att det finns en potential i att aktivera väldigt många fler tjejer och kvinnor, säger Patrik Bolander, ordförande i Brottby SK.

Föreningen står på tre ben; fotboll, längdskidor och friidrott. I första hand kommer fokus att vara på fotbollen.
– Men vi vill ha mer tjejer i alla aktiviteter, säger Patrik Bolander.

"Tjejlyftet"
Receptet som klubben tänker testa är att ha aktiviteter för de yngsta tjejerna på Karbyskolan och Kårsta skola efter skoldagen.
– Vi vill göra det möjligt för de yngsta tjejerna att vara aktiva. Ett mål är också att engagera föräldrarna så att de kommer in som ledare.

Fotbollsspelande tjejer i åldern 16 till 20 år kommer att vara ledare för aktiviteterna. Just nu går de en ledarutbildning genom kommunen.
– Jag tror på att hitta unga ledare som växer in i ledarrollen. Även om de inte vill satsa på en karriär i idrotten kanske de kan hitta annat som gör att de vill stanna kvar. Och de blir förebilder för de yngsta, säger Patrik Bolander.

Ytterligare en ingrediens i vad klubben kallar ”tjejlyftet” är att få fler mammor att bli tränare och ledare.
– I fotboll blir det ganska lätt så att det är papporna som engagerar sig.

Varför är det så få tjejer som utövar era idrotter?
– Det är en jättebra fråga. Man skulle kunna tänka sig att alla tjejer rider i Vallentuna, men även om det är många så är det inte alla. Vi vill skapa mer fysisk aktivitet för tjejer, säger Patrik Bolander.
– Fritidsnämnden var helt enig om att bevilja hela det ansökta beloppet denna gång. Det var väldigt kul att se en ansökan i denna riktning, säger Lars Carlsson (C), fritidsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Fakta: Brottby SK
Brottby SK är en idrottsklubb i Vallentuna kommun med omkring 300 medlemmar. De bedriver sin verksamhet vid Össeby idrottsplats inom fotboll, friidrott och skidor.

Idag finns det strax över 100 aktiva killar i föreningen fördelat över olika träningsgrupper, men endast en fjärdedel så många tjejer.