SPORT 2024-09-12 KL. 09:35

Brottby SK:s tonåringar övertygar i seriespelet

Av Jonny Andersson

Med förstaårssenioren Viggo Brandt i spetsen och en ny, dynamisk spelstil ser Brottby SK ut att bli höstens stora tabellklättrare i division 5 östra Uppland.

Brottby SK:s tonåringar övertygar i seriespelet
SNABB OCH STARK. Viggo Brandt är en av förstaårsseniorerna som fått ett genombrott i år. Han toppar lagets interna skytteliga och ska snart vara uppe i tvåsiffrigt. Foto: Tomasz Piwinski

Med föryngrad startelva har Brottby SK redan tagit fler poäng än laget gjorde under hela fjolårssäsongen och en som tar för sig är förstaårssenioren Viggo Brandt som toppar interna skytteligan.

Brottby SK har potential att bli höstens tabellklättrare i division 5 östra Uppland. i fredags besegrades tabelltrean Almunge med 2–0 och i lagets resterande fem matcher väntar fyra lag från undre tabellhalvan och endast Rasbo från övre. Mest intressant är ändå att laget spelar en attraktiv fotboll. Frågan är om det ens var bättre för några år sedan, i trean och fyran?

Tredje raka segern

Tränaren Kristian Frölin gillar utvecklingen på lagets unga spelare. Och är inte ledsen över att bitarna fallit på plats först senaste veckorna, utan konstaterar att det är naturgräs som gäckat laget. På konstgräs funkar variationen med kortpassningsspel till svepande krossbollar och fina stickare. På gräs i uppländska samhällen har det varit svårare.

FRAMTIDSTRO. Genom en rejäl föryngring har Brottby redan tagit sex poäng fler än under hela 2023 och tränaren Kristian Frölin har gott hopp om att BSK har en ljus framtid. Foto: Tomasz Piwinski

Med ”gamlingen” Viktor Due-Boje, 31, som vinthund, krutpaket och planens kung, kom tre nya poäng mot Almunge. Segern var lagets tredje raka och med få undantag utöver Due-Boje startade BSK med ett knippe som är 20 år eller yngre. I matchen dessförinnan, mot Apollon, var snittålder 22 och bara tre spelare över 20.

– Superkul. Det var ungt redan i fjol, i år ännu yngre. Det ger framtidstro, säger Kristian Frölin.

Drömdebut

Vi hade ett extra öga på Viggo Brandt – internt bäst med sina nio mål. Tre kom mot nämnda Apollon och var hans andra hattrick. Men vänta. Sakta i backarna.

– Jag gjorde inte hattrick mot Apollon. Det var två så jag har gjort åtta, säger Viggo Brandt och frånsäger sig målet som gav BSK en 1–0-ledning förrförra helgen.

SMAKSTART. I öppningen av andra halvlek mot Almunge hann BSK med en ribbträff och en jättechans för Viktor Due-Boje i första minuten. I andra minuten gjorde Wilhelm Lindström (nr 8) 1–0. Foto: Tomasz Piwinski

– Jag spelade fram till det. Om det står att jag gjorde målet är det fel på förbundets hemsida, tillägger han.

Ärlighet varar längst, heter det. 19-åringen har fått mogna och växa i BSK. Och premiären var en fullträff. I den, mot Skuttunge 14 april, vann Brottby med 3–0. Viggo Brandt gjorde samtliga mål. Drömdebuten gav ”massor av känslor”.

– Enorm egoboost. Men jag är glad att jag inte blev för kaxig. För därefter kom jag ner på jorden, säger han.

Drömduo

Fram till de två målen mot Apollon var det lite stiltje i målproduktionen. I maj och juni blev det endast tre mål, men han är nöjd med sin första hela seniorsäsong. Han tycker sig fått speltiden han förtjänat och att det varit lärorikt och att ta steget från junior- till seniorfotboll.

– Det är hårdare spel i division 5 än i juniorfotboll. Inte lika tekniskt. Jag tycker att det fungerat bra för oss.

Viggo har en radarkompis i namnen Viggo Rolness och trots att Rolness är Brottbykille (söder om Ekskogen) och Brandt från centrala Vallentuna, känner de varandra utan och innan.

– Jag, Rolness och ytterligare några spelade tillsammans i VBK, säger Viggo Brandt som ofta serveras stickare och har snabbheten som främsta egenskap.

STRAFFRÄDDNING. Brottby kunde fått en tuff start mot Almunge, men David Ekelund snuvade gästerna på ett straffmål och höll tätt hela matchen. Foto: Tomas Piwinski

Duons kemi gavs det prov på mot Almunge. Saknades gjorde målen. Brandt saknade sista decimeterna i några löpningar, hade ett fräsande skott och kunde förstärkt en situation i straffområdet med given straff som resultat. Han avslutade i stället, ska ha cred för det och såg efteråt ut att njuta av trepoängaren.

– Vi vann det är huvudsaken. Vi spelar en vågad, anfallsinriktad fotboll och kan göra fler mål i kväll. Men Almunge är bra och vi är nöjda med tre poäng.