SPORT 2022-12-15 KL. 11:28

Brottbys damlag nedlagt

Av Jonny Andersson

Brottbys damlag nedlagt
SISTA MATCHEN. Lagbilden inför semifinalen mot Bälinge i Upplandscupen blev den sista. Brottbyspelarna har själva lagt ner damlaget och flera har börjat träna med Vallentuna DF. Foto: Roffe Andersson

Avancemanget till semifinal i Upplandscupen blev sista framträdandet för Brottbys fotbollsdamer inom överskådlig tid. Förra veckan lade spelarna gemensamt ner laget och några har börjat träna med Vallentuna DF.

Trots att Brottby SK:s damer avrundade säsongen med att spela semifinal i Upplandscupen (förlust mot Bälinge), tvingades man förförra tisdagen ge upp.

– Vi ville inte vänta längre och såg inga förutsättningar att bli en så bred trupp som behövs. För att de som vill ska få chans att gå till ett annat lag behövde vi fatta ett beslut redan nu. Om vi väntat till i februari kanske några inte hittat ny klubb att spela i, säger målvakten och lagledaren Sofia Westlund.

Nio kvar
Sedan säsongen tog slut har spelare aviserat att det slutar, vill ta en paus, ska studera eller väntar barn.

Endast nio spelare var inställda på att spela vidare 2023, en handfull av dessa har i november visat upp sig i Vallentuna DF. En av dem är Sofia Westlund.

– Vi är väl fem-sex spelare som provtränat med Vallentuna. Kanske blir det fler efter nyår.

Stökigt spelschema
I Brottbys division 5-serie kastade lag in handduken under pågående säsongen. Förändrat spelschema, tror Westlund är en orsak till att lag fått problem.

– På grund av domarbrist ställde Upplands Fotbollsförbund krav på att en del matcher skulle spelas mitt i veckan och då blir det svårare att få ihop fotboll med familj, jobb och så vidare, säger Sofia Westlund.

Hur känns det här?
– Jättetråkigt. Verkligen jättetråkigt, säger Sofia som tidigare i höst menade att kommunens tre damlag borde hitta samarbetsformer för att komma vidare och lyfta damfotbollen.

Patrik Bolander, BSK:s ordförande, känner också sorg och frustration över situationen.

– Det här är så tråkigt, vi kände stolthet över att ha ett damlag och hade nästan två för några år sedan. Tyvärr slutar väl några trots att de egentligen vill fortsätta spela, säger Patrik Bolander.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se