SPORT 2021-04-08 KL. 13:33

Dags igen för heta derbyn mot rivalen

Av Jonny Andersson

Dags igen för heta derbyn mot rivalen

LADDAR FÖR DERBY. Tim Bjurman ser fram mot kommande matcher.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter elva år på skilda serienivåer stundar nya derbyn mellan Vallentuna BK och IK Frej Täby.

2009 skedde det senast, i division 2. Nu är det i division 4 klubbarnas herrlag ska duellera med start i premiären på lördag, eller?

– Nej, det tror jag inte, säger lagledaren Anders "Nisse" Nilsson bestämt. Restriktionerna ligger kvar så det ska inträffa något mirakulöst för att vi ska spela premiär på lördag. Förbundet kunde nog gått ut med ett nytt spelschema redan innan påsk, det lär ske den här veckan. Möjligen får vi starta säsongen i maj.

Har Nisse rätt, vilket är svårt att betvivla, får alltså derbyduellerna vänta.
– Tyvärr. Det är så tråkigt, säger han.


igcaption>LUTTRAD LEDARE. Anders "Nisse" Nilsson har varit med ett bra tag och ser att det mest realistiska
är att premiären blir inställd på grund av rådande pandemi.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Tronskifte 2009
Under i stort hela 2000-talet har grannklubbarna Vallentuna BK och IK Frej spelat herrfotboll på olika arenor. VBK är historiskt ansett som storebror, men mellan 2008-2010 övertog Frej tronen i "Vikingaland". 2008 blev VBK fyra i division 2 och nykomlingen Frej slutade sjua. Ett år senare var placeringsordningen omvänd med Frej som trea och VBK som åtta.
2010 spelade klubbarna i olika division 2-serier, Frej vann division 2 norra Svealand och Vallentuna åkte ur division 2 södra Svealand. Därefter har IK Frej Täby varit en elitklubb med flera säsonger i superettan medan VBK fått leva i skuggan av grannklubben.

Jämbördiga
Den skuggan har Tim Bjurman sluppit. I pojk- och juniorsammanhang har han ständigt upplevt ovissa kamper med de gulsvarta från Kykbyn.
– Det har alltid varit kamp, rivalitet och fram och tillbaka sett till resultaten.

I fjol tog Tim, född 2002, en ordinarie tröja i herrlaget. Han har verkligen sett fram emot att möta Frej där fem av fjolårets lagkompisar i dag vistas.
– Jag hade helst av allt haft derbyt som seriepremiär, nu blir det förmodligen inte så. Det är den matchen man mest sett fram emot under försäsongen. Att möta Frej är speciellt, säger Tim Bjurman.

Tufft 2020
Att föreningarna stöter samman i fyran beror på att VBK hade ett misserabelt division 3-år 2020 och att Frej Täbys samarbete med Hammarby slutligt havererat och klubben ärvt Hammarby TFF:s plats i fyran.
VBK har inför säsongen byggt sin trupp på ungdomlig entusiasm och Frej har lockat till sig VBK:s erfarna spelare. Att detta styrkeförhållande skulle skaka om VBK-fostrade Tim Bjurman är omöjligt att höra.
– Det ska bli jäkligt coolt att möta dem.

Är målet att slå en tunnel på Mikael Erstadius och gå runt Jonas Lyon med en tvåfotare?
– Hahah, precis.

Coronapandemin sabbade hela 2020 och ser ut att som minst störa fotbollsåret 2021. Tim Bjurman upplever ändå att VBK-truppen kunnat träna bra.
– Hårt, bra och med internmatcher mot U19. När vi får komma igång med seriespel tror jag att vi är väl förberedda, säger Tim Bjurman.