SPORT 2023-05-25 KL. 08:12

Dansskolan gjorde sitt bästa SM

Av Jonny Andersson

Dansskolan gjorde sitt bästa SM
GULDDUO. Några dagar innan SM visade Ebba Johansson och Elvira Braun sina konster för FLEX-vännerna i Lovisedalsskolan. Foto: Roffe Andersson

Showdansskolan FLEX tog åtta guldmedaljer i SM-klassade discipliner när SM avgjordes i Eskilstuna. Hälften av gulden var Elvira Braun med och erövrade.

Det sa bara pang så hade FLEX visat sin klass när SM inleddes förra onsdagen. I en av de först avgjorda disciplinerna, jazz duo (14-16 år), stod enbart dansare från Vallentunaklubben på prispallen: 1) Elvira Braun & Vanessa Heikkilä 2) Flora Åkerlind & Ebba Johansson 3) Nathalie Lindkvist & Elin Staf.

– Helt fantastiskt, säger Naomi Donner, konstnärlig ledare för dansskolan och fortsätter:

– På SM är hälften av domarna internationella och vi upplever ofta att det gynnar oss. Internationellt gillar man det vi gör. Kanske för att vi har bredd i vår disco och jazz, med inslag av balett bland annat.

Sex pallplatser
Lika dominanta som i jazz duo var inte FLEX under resten av mästerskapets fem tävlingsdagar. Men det strömmade in medaljer. Inte minst genom Elvira Braun. 15-åringen har genom åren alltid placerat sig högt. Redan som sjuåring hade hon medaljer med sig hem till Vallentuna. Nu fick hon med sig ett som ingående i den sju dansare starka gruppen ”Sparkle”.


SEGERPOSE. Efter SM kunde Elvira och Ebba posera med blommor och segerpriser. Foto: Privat


Hon vann även de prestigetyngda i disco solo och tillsammans med Ebba Johansson i disco duo. I dessa discipliner är Elvira, och Ebba, medaljkandidater när VM avgörs i Chomutov, Tjeckien i midsommar.

– Jag är en tävlingsmänniska och hade förhoppning om bra placeringar. Det blev bättre än jag tänkt mig, säger hon.

Fyra guld i klasser där landets bästa deltar, du måste vara helnöjd?
– Ja, självklart, säger hon och fortsätter:

– Det bästa med FLEX är att jag fått många fina vänner. Vi är även konkurrenter, men sammanhållningen är så härlig, säger Elvira Braun.

Elvira var inte ensam om att vinna mycket, det gjorde även nämnda Vanessa Heikkilä samt Hanna Dahlin. Båda ingick i Sparkle, dessutom vann de tillsammans elitklasserna i slow duo och modern duo. Plus att Hanna Dahlin vann i modern solo.

– Samtliga domare hade Vanessa och Hanna som etta i modern duo, det är ovanligt att domarna är så överens, säger Naomi Donner som räknar med att 18 FLEX-dansare åker till Tjeckien om en månad.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se