SPORT 2022-06-16 KL. 15:10

Division 6-derbyt uppfyllde förväntningarna

Av Jonny Andersson

Division 6-derbyt uppfyllde förväntningarna
STOPPA STJÄRNAN. GoIF Kåre gjorde vad som krävdes för att hålla koll på Frösundas Benjamin Elmgren. Foto: Roffe Andersson

Fyrtioelva snedsparkar, nästan lika många tjuvsmällar och ett stycke fotbollskonst ger en bild av Vallentunas ”El Clásico” – Frösunda-Kåre.
En annan är att Kårstalaget försvarade sin plats på tabelltronen via 4–2-seger på Björkvallen.

Inför med råge över 200 vittnen innehöll derbyt, tillika tidiga seriefinalen, all dna en division 6-match ska ha. Inte minst i en kommentar som: ”vad ska jag göra, jag är f-n 36 år”, som Kårebacken Tobbe Högberg samlade publikjubel med när han i eget straffområde stupade av trötthet, värk och insikt att lite maskning kan funka.

Att det finns varianter av fotboll är inget nytt. Med ett lysande undantag var derbyt i Frösunda typiskt för så kallad brunkarfotboll. Barcas tiki-taka var som bortglömt, frånsett upprinnelsen till gästernas 0–1 där publiken bjöds på en läcker helikopterfint, signerad Fredrik Ulvestaf, innan Samuel Nyberg tog vid och skickade bollen intill Frösundamålvakten Adam Kronbergs högra stolpe.


TUFFT. Åker Adam Åsbrink på en näskrok, eller är det bara bildvinkeln som misskrediterar Daniel Lindgren Zachrison? Foto: Roffe Andersson


Elmgren stannad på ett
Chansmässigt var derbyt jämnt. Simon Nilsson och nämnde Kroberg hade i stort lika mycket att reda ut. Skillnaden var att Kåreförsvaret såg till att Benjamin Elmgren fick nöja sig med ett mål (kvitteringen till 1–1).

Tillsammans med Martin Mellkvist var Elmgren spelaren som kvalitetsmässigt stack ut på plan, duons kvalitéer var dock otillräckligt för att Frösunda skulle vinna. Kollektivet Kåre var aningen vassare och utöver fyra olika målskyttar hade Kåstagänget de mer vägvinnande idéerna.

För det slutliga segermålet svarade Emil Dahlgren. Han sprang sig fri på högerkanten, bröt in i straffområdet och skottet gick via en Frösundaspelares rygg in i en båge.

– Viktigt! Självklart viktigaste målet i år, menade Dahlgren efter slutsignalen och ett flertal high five med medspelare och Kåresupporters.

Hann fram i tid
Matchen föregicks av viss stress. Präststuderande Simon Nilsson tog sin universitetsexamen i Lund gångna helgen. Han hade bjudit ner flera lagkompisar och tillsammans med Joakim Hellberg, Pontus Engström och Kevin Strandell bilade han upp från Skåne under söndagen. Därav var matchen flyttad från 14:00 till 19:00.

– Vi kom till samlingen, 18. Jo, det blev lite firande, men en sån här match vill man inte missa, sade Nilsson på språng mot högljutt sjungande lagkamrater i omklädningsrummet.


PUBLIK. Drygt 200 åskådare följde derbyt på Björkvallen och grillen gick varm. Foto: Roffe Andersson


Tyngre var det för Martin Mellkvist och övriga blåvita. Martins frispark vid ställningen 1–3 gick via ben in till 2–3 och skapade nerv. Dock ingen rejäl slutforcering.

– Det är alltid surt att förlora, konstaterade Mellkvist.

Slutligt ska noteras att det mitt i rivaliteten var vackert att se Frösundas Fitim Veseli behandla Kårebacken Daniel Bergholms kramp längs långlinjen.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se