SPORT 2024-06-27 KL. 14:51

Drömmål av Sara Ringh i återkomsten

Av Jonny Andersson

Med trygg min spetsade Pontus Johansson till sin målsättning och placerade sitt Vallentuna BK som tabellfyra när serien når mål i höst. I kalkylen ingår att Sara Ringh är tillbaka på fotbollsplan efter drygt 21 månader.

Drömmål av Sara Ringh i återkomsten
KARRIÄRENS FULLTRÄFF. Sara Ringh, längst till höger, har precis bombat in bollen i målvaktens vänstra kryss och gratuleras av lillasyster Elma Ringh (nr 8) och Jona Naji. Foto: Roffe Andersson

Det krävs elitfotboll och tusentals på läktaren för att inhopp ska mötas av jubel motsvarande det Sara Ringh välkomnades med när hon förra söndagen byttes in med cirka 20 minuter kvar i division 3-matchen mot Ursvik. Det lilla fåtalet VBK:are på Sundbybergsklubbens träläktare, samtliga medspelare på och utanför plan tjoade, jublade och applåderade.

Kanon i krysset

Och inhoppet blev extra speciellt när säsongens prestigevärvning efter 5-7 minuter på plan bombade in 1–2-reduceringen. Bollen satt i krysset och det var Sara som startade anfallet på mittplan och fick ett finfint pass från högra sidlinjen av Amanda Lundmark. Ett pass hon mötte med sträckt vrist utanför straffområdet.

– Jag har ett mål från när jag spelade i Djursholm. Jag kom i andravåg efter en hörna och sköt bollen i krysset. Det här var nog snyggare sett till hela spelsekvensen, säger Sara Ringh.

Vallentuna förlorade vårsäsongens sista match, 1–4. Men efteråt gick det att ta på Saras glädje. Hon hade länge, länge känt att hon var en person som alltid rehabtränade.

COMEBACK. Efter nästa 22 månaders frånvaro och ständig rehabträning fick Sara Ringh cirka 20 minuter i vårens sista match. Foto: Roffe Andersson

– Det kändes orealistiskt att springa in och vara med i en match.

Rehab och bakslag

Den 29 september 2022 slutade en träning med ambulansfärd. Sara spelade då division 1-fotboll i Karlskogalaget Rävåsen. Hon opererades för korsbands- och ledbandsskador i oktober och sedan dess har hon rehabtränat. När VBK i vintras hämtade hem henne var tränaren Pontus Johansson tydlig med att Sara inte skulle vara med inomhus.

I februari såg läkeprocessen bra ut, då kom bakslaget med en ny skada på inre ledbandet.

– Det blev kryckor igen, kontaterar hon.

16 juni 2024 skrev Sara introt till vad som förhoppningsvis blir en bra fotbollshistoria. Efter nästan 21 månaders frånvaro fick hon, av Annica Näsmark på Sophiahemmets idrottsskadeklinik, okej att spela 20 minuter.

– Jag är så tacksam för allt stöd jag fått. Tjejerna i laget, klubben. Ja, alla som hjälpt mig. Och knät kändes bra.

Att Vallentuna förlorade avspeglades inte i Pontus Johanssons syn på insatsen. Han konstaterade att Ursvik är bra och räknade upp Frej och Råsunda som övriga två lag som placerar sig före VBK när säsongen summeras i höst.

– Topp 5 ligger fast som målsättning. Jag tror att vi blir fyra. Vi har gjort två, två och en halv, dålig prestation. Jag är nöjd och vi ska bli bättre av det vi lärt oss, säger han.