SPORT 2024-02-08 KL. 08:32

Erik Rosenquist går all in på friidrotten

Av Daniel Bergholm

Erik Rosenquist är bara 15 år gammal, men han har redan börjat göra imponerande resultat på tävlingar runt om i landet. Nyligen klarade han 1.85 meter i höjdhopp under den pågående inomhussäsongen och nu förbereder han sig för inomhus-SM som kommer att äga rum i Växjö i mars.

Erik Rosenquist går all in på friidrotten
POTENTIAL. Erik Rosenquist har det senaste året börjat rada upp fina resultat i både höjdhopp och häcklöpning. Nyligen hoppade han 1.85 meter i Örebro och om han får välja så är det höjdhopp han vill satsa på. Foto: Daniel Bergholm

Vallentuna friidrott har varit en viktig del av Eriks liv så länge han kan minnas. Idag går han i nionde klass och sedan årskurs ett har han varit aktiv i föreningen.

– Jag har alltid tyckt att friidrotten var roligast, att komma upp på träningar och alltid göra mitt bästa. Även om jag också testat andra idrotter som längdskidor på vägen, så är det detta jag vill satsa på, säger han.

Personligt rekord

Under vintern tränar han fyra gånger i veckan, bland annat på Hagaskolan, och under många helger är det tävling som gäller.

För tre veckor sedan var han i Örebro och slog sitt personliga rekord i höjdhopp, för två veckor sedan i Sätra och om två veckor är det dags för en ny tävling. Och det senaste året har Erik gjort fina prestationer i flera olika grenar.

– Det är väl på slutet som jag börjat göra bra resultat. Det var nästan lite förvånande men samtidigt jättekul, och det ger såklart ytterligare motivation att fortsätta träna och bli ännu bättre, säger Erik Rosenquist.

På 300 meter häck är han rankad som 7:a i Sverige i sin årskull, och nyligen slog han personligt rekord i höjdhopp genom att klara 1.85 meter inomhus. Men om han själv får välja en gren att satsa på för närvarande är det höjdhopp.

– I min ålder har man möjlighet att sikta på olika grenar, och där vill jag inte stänga några dörrar ännu. Men som det känns just nu är det höjdhopp som gäller, och det har gått riktigt bra den senaste tiden, säger han.

Vad är det du vill utveckla för att ta ytterligare kliv?

– Främst min styrka. Det är nog min svagaste del, att jag inte är speciellt stark. Där finns det utrymme för förbättring och framför allt är det styrkan i benen för höjdhoppet.

Ungdoms-SM

Trots att tävlingarna duggar tätt under inomhussäsongen är det en tävling framöver som sticker ut – Ungdoms-SM i Växjö i mitten av mars för 15-16 åringar.

– Det är något jag verkligen ser fram emot. Jag har inte satt upp några resultatmål utan bara göra mitt bästa och så får man se hur långt det räcker, säger Erik Rosenquist.

Och det råder inga tvivel om att Eriks framtidsdrömmar inkluderar friidrott. Till hösten börjar han gymnasiet, och då är planen att gå den nationella idrottsutbildningen på Rudbecks gymnasium i Sollentuna. Men de långsiktiga drömmarna sträcker sig längre än så.

– Någon gång i framtiden vill jag gärna tävla i ett internationellt mästerskap, det hade varit en dröm, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se