SPORT 2023-03-30 KL. 10:27

Fler ungdomar ska rädda klubben

Av Jonny Andersson

Fler ungdomar ska rädda klubben
STYRKA. Tomas Karlsson fick fyra av sex lyft godkända och landade på 111 kilo i ryck och 128 i stöt. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna tyngdlyftningsklubb har arrangerat sista tävlingen i traversen och medlemmarna har mentalt inlett flytten från Tellushallens skyddsrum till Rosendalsskolans motsvarighet där hyran blir betydligt högre och tävlingsarrangemang en nöt att knäcka.

Sista maj ska Vallentuna tyngdlyftningsklubb ha lämnat sin hemvist i Tellushallens skyddsrum. Glappet fram till inflyttning i norra Rosendalsskolans skyddsrum blir minst en månad, troligen kan det dröja till slutet av juli.

– Det blir nog bortåt två månader utan träningslokal, befarar Hans Magnusson som i lördags gjorde sin sista tävling i traversen.

Hans hissade upp 38 kilo i ryck och 57 i stöt, vilket gör att han med totalvikten 95 kilo är kvalificerad för veteran-VM, klass H75, i maj. Kvalgränsen för att delta i veteran-VM är 73 kilo och Hans Magnusson, som blev 78 år i söndags, har redan anmält sig till mästerskapet i Irland.


VM-KLAR. Hans Magnusson lyfte i lördags 95 kilo sammanlagt och är inkvalad till vetyeran-VM i Irland. Foto: Roffe Andersson


Ytan dubblas
Liksom Magnusson bekymras Tomas Karlsson, som också tävlade i lördags, av flytten. Båda vet att lokalytan blir mer än dubbelt så stor, men ett frågetecken är var klubben ska arrangera sina seriematcher och andra tävlingar.

– Innebandyn tar väl alla tider i Rosendalsskolans sporthall och framöver är det ju där, i anslutning till våra redskap, vi kan arrangera tävlingar, säger Tomas Karlsson som känner sig tudelad kring flytten.

Vallentuna tyngdlyftningsklubb är en av landets största veteranklubbar. Med flytten kommer ”krav” på att få in fler ungdomar i träning. Kravet handlar om ekonomi. För att ha råd att verka i Rosendalsskolans skyddsrum behöver klubben subvention med lokalhyran.

– Vi behöver en ungdomsverksamhet inom två år, annars höjs hyran rejält, erfar Tomas Karlsson.

Hyran tripplas
I dag har klubben 18 000 kronor i helårshyra i Tellus. Hösten 2023 ökas den till 55 000 (klubben betalar hälften för andra halvåret) och 2024 stiger hyran till 67 000.

– Från och med 2025 ska vi betala en hyra på cirka 110 000 kronor/år i Rosendalsskolan, säger kassören Leif Andersson och fortsätter:

– Därför måste vi få till samarbeten med klubbar i Vallentuna. Och ha en egen ungdomssektion. Då går fritidsförvaltningen in och subventionerar hyran.

Tyngdlyftningsklubben har och har haft samarbeten med hockey-, volleyboll- och fotbollsklubbarna. Coronapandemin innebar att många slutade, de hoppas klubben få tillbaka. Och eftersom norra Rosendalsskolan är innebandyklubbens fästning är förhoppningen att även VIBK ska låta lyftare sköta ungdomarnas styrketräning.

Hyllar träningsformen
– Vi har tränare, bra instruktörer med kunskap om hur man bäst tränar fys, säger Leif Andersson.

En som kan skriva under på det är Hans Magnusson. Som 70-åring återupptog han träning i vardagen för att bli bra veteransprinter. En skada fick honom att, tillfälligt, ge upp tanken på snabbhet och han blev kvar med skivstången.

– Tyngdlyftning och löpträning är en bra kombo. Att lyfta rätt är bra för alla idrottare. Jag har inte helt givit upp tanken på att springa veterantävlingar, nu är det ändå tyngdlyftning jag prioriterar, säger Hans Magnusson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se