SPORT 2024-09-26 KL. 09:31

Förlust i division 1-premiären

Av Jonny Andersson

Vallentuna förlorade retligt seriepremiären i damernas division 1-innebandy mot FBI Tullinge med 4–5. Stora gåtan är vad som hände i mellanperioden där gästerna vände via tre mål.

LEDNINGSMÅL. Trotjänaren Linda Eriksson gjorde säsongens första mål. Foto: Roffe Andersson

Samtidigt som tränaren Philip Lundberg, på sin 30:e födelsedag, i all hast bytte om för att spela nästa match i herrarnas division 4, försökte han förklara orsaken till förlusten utan att kunna sätta fingret på den.

– Ja, jag vet faktiskt inte. Det kändes bra i första sedan får de grepp på oss och växer med det. Det är synd. Riktigt trist.

Stark start

Lagkaptenen Linda Eriksson gjorde kvarten in i första perioden säsongens första mål när hon framspelad av Ida Nedin tryckte in bollen på vad som kan liknas vid en halvvolley. Skarvpassningen från Nedin var läckeroch målet befogat sett till matchinledningen. Och det skulle komma mer. Drygt två minuter senare gjorde Greta Landin sitt förstaseriemål för Vallentuna och från ledarbänken fick Philip Lundberg Gretas kedjekamrater uppmärksamma på att bollen skulle sparas som ett minne.

Så långt gick målutvecklingen i samklang med matchbilden. Det kom ett reduceringsmål av Tullinge innan pausvilan, men att hemmalaget dominerat var inget bara enögda såg.

TRÅNGT. I andra perioden kändes det som att Tullinge var dubbelt så många som Felicia Meijer och hannes Vallentunakamrater. Foto: Roffe Andersson

Tappade kommandot

I andra perioden hände något. Publiken fick se ett tvekade hemmalag och det var bara en tidsfråga när Botkyrkaklubben skulle kvittera. Målet kom halvvägs in i mellanakten och följdes av ytterligare två inom drygt fyra minuter. 2–3-målet var ett ”höstlöv” som med knapp styrfart hittade in över Felicia Nordins högra hand.

2–4 efter två perioder var illa, men det kunde varit värre. Vallentunalaget var i andra perioden en blek skugga av samma trupp i första perioden.

Snyggt solomål

I den tredje var viljan och offensiva pressen tillbaka. Redan efter 14 sekunder hade Ida Nedin ett skott i stolpen. Nästa chans skapade Felicia Meijer helt på egen hand när hon tog sig fram längs högerkanten och med beslutsamhet i löpningen bröt in mot mål. Gästernas målvakt följde med i den efterföljande kroppsvickningen men kunde inte förhindra att Felicia hissade upp bollen i nättaket.

ENERGISK. Ebba Legnestam var stora behållningen i premiären. Ett mål blev hennes facit, det kunde varit två tre med lite flyt. Foto: Roffe Andersson

Ebba Legnestam var i över 60 minuter hemmalagets bästa spelare i konkurrens med nya backen Agnes Wall. Ebba vann bolldueller i alla lägen och det var inte mer än rätt att hon fick göra 4–4-målet 8.51 in i tredje perioden. Parkerad framför mål missade hon första försöket att peta in bollen, men innan målvakten hann tillbaka i position fick hon tillräcklig knuff i andra försöket för att se bollen nå över mållinjen.

GLÄDJEÄMNE. Vallentuna har tappat bra spelare till Åkersberga IBF denna säsong, men också fått några. Agnes Wall är en spännande back från grannen i öst. Foto: Roffe Andersson

Sent avgörande

Philip Lundberg var missnöjd med domarnas insats utan att skylla förlusten på dem. Sista tio minuterna fick VIBK reda ut två numerära underlägen och gjorde det strålande. I stället sopade ett distansskott i 19:e minuten bort premiär-poängen.