SPORT 2023-11-02 KL. 09:00

Från alpby via Boston till Vallentuna

Av Jonny Andersson

Fransk hockeyjunior gör succé i VHF:s J20. När Vallentuna HF:s juniorer besegrade Wings Arlanda med 6–3 presenterade sig Paul Tollet med hälften av lagets mål, varav de två sista fastställde slutresultatet. Spännande är att han är fransk tonåring.

 Från alpby via Boston till Vallentuna
REALIST. Han vet om sina defensiva brister och vill utveckla den detaljen samtidigt som han hoppas bidra med fler mål och assist. Foto: Roffe Andersson

Hur många fransoser har vi sett i svensk ungdomshockey? Litauer, letter, norrmän och danskar, jo då. Men franska?

Till sin förvåning träffade Paul Tollet, härom veckan, en spelare i Sollentuna HC som efter matchen kom fram och pratade franska.

Uppe på Rookie söker Paul på sin smartphone, får upp SHC:s trupp och visar namnet Arthur Delvaille.

– Jag var inte beredd på det, det var rätt roligt. Han är ett år yngre än jag, född 2005.

Landslagsspelare

Det är mycket begärt att Paul ska ha koll på franska hockeyungdomar, men han anar att man inte hittar många i svenska klubbar.

– Hockey är en liten sport i Frankrike. Och svenska är ett konstigt språk, tillägger han och skrattar.

Paul Tollet ingick 2019/20 i Frankrikes U16-landslag. Av landslagskompisarna har två lämnat inhemska hockeyn, en till USA och en till Schweiz. Paul är den tredje. Som 14-åring flyttade han till en värdfamilj i utkanten av Boston, USA och spelade för Seacoast Spartans U15.

– Jag flyttade för att spela hockey. Även gå i skolan, förstås.

Inget förlängt visum

Hockey och studier tog Paul från Boston till Detroit och Washington. Inte huvudstaden utan Washington, Connecticut. Där, i The Frederick Gunn School, tog äventyret stopp i våras. Efter avslutad skolgång fick han inte nytt visum beviljat.

– Jag saknar familjerna jag bott hos. Men nu är jag närmare min egen, säger han tryggt och fortsätter:

– Jag har en lillasyster som är född 2014.

POÄNGGÖRARE. Efter matchen mot Nyköping i lördags har Paul Tollet nått upp i 10 poäng (5 + 5) och tränaren Johan Sedin, t.v, är nöjd.

Foto: Jonny Andersson

Har fått jobb

Hur har han då hamnat i VHF:s J20 och boende på ”Sporthotellet”? Först var han på try out i Finland, i augusti kom han till Vallentuna. Sportchefen Jussi Salo och tränaren Johan Sedin ville ha honom kvar.

– Killarna och coacherna är schyssta och bra på engelska. Jag trivs.

Initialt hade han långtråkigt vid sidan av träningarna även om lagkompisarna bland annat tog ut honom på golfbanan. Sedan förra veckan har han jobb och får slita.

– Bra träning. Jag jobbar med byggställningar. Jag är tacksam att jag har jobb, dagarna blir kortare.

– Vallentuna är litet jämfört med Boston och Detroit (skratt). Men jag kommer ifrån en ännu mindre ort.

Från skidort

Egentligen borde väl Paul vara utförsåkare. Han är från alporten Saint-Gervais (ca 6 000 invånare) i sydöstra Frankrike med Mont Blanc som granne. I denna alpmiljö finns skidorter i såväl Frankrike, Schweiz som Italien mindre än timmen bort. Pappan, Patrice Tollet, är skidinstruktör men var också hockeyspelare. Även han i ungdomslandslaget.

– Jag har alltid gillat hockey mer. Jag var tidigt snabb på skridskorna, det är en orsak.

Han har gjort några träningar med Vallentunas a-trupp och hoppas på fler. Fokus är ändå att J20 fortsätter vinna och att han personligen levererar poäng. Senaste åren har laget tvingats kvala sig kvar i J20 Regional. Hittills i höst ser det bättre ut.

Namn: Paul Tollet.

Ålder: 19 år.

Bor: Vallentuna och Saint-Gervais.

Poängskörd fram till i lördags: 10 (5 + 5).

Om sig själv som spelare: ”Jag har speed. Ganska bra hockey-IQ, i alla fall offensivt. Jag hamnar på rätt ställe vid rätt tid och gör tack var det rätt många mål. Mitt skott är okej, jag jobbar på att det ska bli bättre. Defensivt måste jag bli bättre.”

Om stor rink: ”Passar mig sett till min skridskoåkning. Ändå är jag så van vid små rinkar att jag behöver utnyttja bredden bättre.”

Favoritlag: Boston Bruins och hemifrån har han följt Genève-Servette.

Hockeydröm: ”NHL, förstås. Det har väl alla. Annars schweiziska ligan, men jag vet att det blir svårt.”