SPORT 2023-08-17 KL. 08:20

Frösundas damlag räddade lördagen

Av Jonny Andersson

Frösundas damlag räddade lördagen
MÅLGLÄDJE. Agnes Edström (t.h) firar ett av sina två mål med tillrusande Matilda Öhman i Frösundas 4-0-match mot SK Iron. Foto: Tomasz Piwinski

När Frösunda SK:s emotsedda fotbollslördag inte kunde genomföras på regndränkta Björkvallen och flyttade till Vallentuna IP:s konstgräs levde bara damlaget upp till förhoppningarna.

Frösunda SK gick miste om ett par tusenlappar i kioskförsäljning som konsekvens av Hans – busvädret som sköljt över Skandinavien. Klubben hade laddat för familjelördag med inledande ungdomsmatch, grillning etcetera men 48 timmar innan stod det klart att planen inte skulle återhämta sig.

– Ingen jättesumma, ändå viktig för en liten förening. Det gick inte ens att krita linjerna, färgen fäster inte i så blött gräs som det var nu, säger Ronny Karlsson, FSK:s lagledare och fortsätter:

– Det var ett självklart beslut att flytta matcherna till Vallentuna IP.

Oväntad matchvinnare

Klubbens andraplacerade division 4-damer var först ut mot nästjumbon Iron. Enkel match tycktes det på förhand. Slutligen var det så, 4–0. Men under första 45 minuterna var dominansen inte övertygande sett till skarpa avslut. Ändå kom ett ledningsmål mitt i halvleken och det gjorde Frida Fellenius med bakhuvudet i luftduell med Björklingelagets målvakt.

I andra halvlek kom belöningen för spelövertaget. Att det skulle vara den inbytte Agnes Edström som avgjorde matchen var oväntat.

Agnes var mammaledig under våren, började på bänken med bara tre träningar i benen och gjorde två mål inom loppet av åtta minuter – båda påpassligt placerade i trängseln i straffområdet.

– Nybörjartur, säger hon och skrattar.

– Jo, jag har gjort mål förr. När vi spelade i femman gjorde jag väl 22 ett år. Två nu var ändå överraskande, tillägger hon.

HEMVÄNDARE. Efter division 1-spel i fjol slutade Tilde Sörensson. Lusten återkom i våras och hon blir en nyckelspelare för Vallentunalaget i höst.

Foto: Tomasz Piwinski

Tilde förstärker

Glädjande var att Tilde Sörensson var tillbaka i backlinjen. Tilde spelade i fjol i elitettan med Rävåsen, Karlskoga. Inför årets säsong fiskade hon efter spel i Bollstanäs eller Täby. Det blev inget av med det.

– Jag ledsnade och slutade. Sent i våras kände jag att det skulle vara kul att hålla i gång, då blev det hemma i Frösunda.

I lördags gjorde 20-åringen sin tredje match efter återkomsten och det tycks som att Tilde återfått glädjen.

– Jag tror att vi kan klättra en placering, säger Tilde och talar i klartext om serieseger.

Sex poäng är avståndet upp till tabelltoppande Rådmansö SK och närmast ska Frösunda ta sig an toppkonkurrenten Fanna.

Uddlöst herrlag

Efter snabbt lagbyte på plan och i avbytarbåsen blåste en ny domare i gång mötet Frösunda–Procyon i division 6 herrar. Uppsalalaget kom utan avbytare och det talade för att hemmalaget med energi och intensitet skulle dra fördel.

Så blev det inte alls. Frösunda förlorade med 0-2.

FOKUS. Alfred Sigemo fick sitt påpassliga frisparksmål bortdömt och i andra halvlek tappade Frösunda tre poäng mot Procyon.

Foto: Tomasz Piwinski

Utan målkungen Benjamin Elmgren i matchtruppen var hemmalaget uddlöst. Laget gjorde förvisso ett påpassligt mål (Alfred Sigemo) i första halvlek. Efter att ha velat och pekat mot mittpunkten, ändrade sig domaren slutgiltigt och menade att Sigemo inte hade rätt att slå en snabb frispark när sju, åtta spelare stog eller satt intill bollen. På den efterföljande frisparken lade Martin Mellkvist all frustration i träffen och ribban fick sig en duktig snyting.

– Vi skulle haft mål, domaren kan bara hävda att vi inte fick slå frisparken om han befarade huvudskada och det var det ju inte, säger Sandro Mattsson Ferrarello, Frösundas spelande tränare.

Ingen oro

Frösunda kände sig även bestulna på ett friläge i andra halvlek.

– Inte ens nära offside, säger Frösundatränaren. Med dessa två möjliga mål hade kanske matchbilden blivit en annan.

Bilden publiken fick med sig var att FSK-försvaret aldrig fick koll på Rami Yassine, gästernas flyfotade forward. Han sårade backlinjen från första till sista minut och gjorde gästernas avgörande 2–0-mål kvarten efter lagets ledningsmål.

Med förlusten är Frösunda under nedflyttningsstrecket. Mattsson Ferrarello är dock lugn.

– Vi hänger kvar.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se