SPORT 2022-09-08 KL. 12:00

Här snackar vi äkta breddglädje inom idrott

Av Jonny Andersson

Här snackar vi äkta breddglädje inom idrott
LEDARPROFIL. Efter att ha betat av många klubbar hemma i Dalarna och på Åland står nu Håkan von Krusenstiermna inför andra säsongen med Vallentunas damlag.. Fotoi: Tomasz Piwinski

Vallentuna HK:s damer tränas sedan ett år av Håkan von Krusenstierna och 54-åringen har ett digert idrotts-CV med ledarroller inom handboll, fotboll, ishockey och innebandy.

Det finns idrottsprofiler som förundrar. Vallentuna HK har nosat upp en tränare med ett ytterst brett register.

– Jag kan hålla med om att det ser lite udda ut, säger Håkan von Krusenstierna och nämner att han ogärna blir kvar med samma lag i mer än tre år.
Von Krusenstiernas ledarresa tog på allvar sin början i Dalarna när hans ena axel dömts ut av läkare och han tog sig an att träna handbollsherrarna i Norslund. Laget från en stadsdel i Falun avancerade raskt från fyran till tvåan innan von Krusenstierna tackade för sig.

Skulle sluta
Han fortsatte i Hofors, men efter sejouren i gästrikeklubben var det meningen att ledarrollen skulle skrinläggas.

– När handbollshajpen i Hofors klingade ut kände jag mig färdig, säger han och fortsätter:
– Om det inte varit en regning gråtrist dag hade det nog blivit så.

Handbollsklubben som ringde den dagen var Avesta Brovallen och med det har många av idrottens bollar, klubbor och puckar kastats i knät på von Krusenstierna.

Det är omöjligt att hänga med i alla Håkan von Krusenstiernas idrottsliga uppdrag, målar vi med breda penseldrag har dessa bland annat innefattat en mix av handboll i Alstermo och fotboll i Kalmar AIK samt mer handboll, bland annat i Hedemora och Borlänge.

Tre Ålandsklubbar
Betydligt mer mångfacetterad blev han efter en flytt till Åland där han för runt tio år sedan hittat kärleken.

På Åland blev han materialare i hockeyklubben, fick till uppgift att starta ett innebandylag som skulle spela i Upplandsserien och hämtades tillbaka av hockeyklubben – nu som lagledare.
– Alla som känner mig vet att jag har ett genuint idrottsintresse. Och att jag vet vad som gör ett lag bättre.

Innan relationen var över och Håkan hösten 2021 flyttade tillbaka till Sverige hann han under en säsong vara assisterande lagledare för IFK Mariehamns fotbollsherrar i den finska elitserien.

– Det är handbollstränare jag är, där är jag mest hemma. I höst ska jag ta TU 4 och nästa år räknar jag med att gå nästa tränarutbilldning, TU 5, säger han samtidigt som Vallentunas damlag är klara med uppvärmningen och han tar tag i anfalls- och försvarsövningar.

Bättre inställning ska ge resultat denna säsong
Debutsäsongen i Vallentuna HK var allt annat än bra, men med nya förutsättningar, som att truppen lämnat saft och bulla-kulturen, ska 2022-23 bli bättre, enligt Håkan von Krusenstierna.

Vallentuna HK åkte utan pardon ur division 3 i våras. Förutsättningarna för att undvika nedflyttning till fanns inte och den bilden stärks av en kommentar från lagkaptenen Cornelia Hruby: "Sedan du kom har vi nästan aldrig vattenpauser. Förr var det mer saft och bulla än träning."
För säkerhets skull får Cornelia upprepa sitt påstående.

– Nu tränar vi och det är något helt annat än tidigare. Man går inte hit för att fika och snacka, utvecklar hon.

Håkan von Krusenstierna kom in sent förra hösten.

– Det fanns ingen vinnar- och träningskultur, säger han.

Höstsäsongen fick rulla på. Till våren, när VHK mötte samma lag igen, var målsättningen att resultaten skulle vara lite bättre.

– Vi klarade det mot alla utom ett.

Förra säsongen ska vara glömd. Vallentuna vann sin första träningsmatch mot Djurgårdshof och i söndags blev det en 21–11-seger mot Haninge. I helgen sticker truppen på läger till Åland och von Krusenstierna är fast besluten att ha en trupp som kan och vill vinna till seriepremiären 1 oktober. 16 spelare åker till Åland, bland dem finns tre från F05-kullen och lika många från nerlagda Bollstanäs SK. Dessutom är "mammorna" Katarina Pettersson och Rebecca Hedlund tillbaka.

– Målsättningen är att vara ett topplag, säger Håkan von Krusenstierna.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se