SPORT 2023-04-13 KL. 09:40

Hockey Weekend blev en succé

Av Jonny Andersson

Hockey Weekend blev en succé
FLICK- OCH LEDARTÄTT. Vallentuna HF hade cirka 90 spelare på isen under Estrid Hockey Weekend. Foto: Roffe Andersson

Fler än beräknat stod på isen när Vallentuna Hockey arrangerade camp för enbart flickor. Och trots tre ispass på en dag var energin och inspirationen påtaglig: ”Det är bara å kötta.”

Vallentuna Hockey har i dag en av Storstockholms största flicksektioner. Förförra helgen blev detta tydligt då klubben behövde låna utrustning från grannklubbar, bland annat träningströjor från Väsby Hockey, till Estrid Hockey Weekend.

– Efter att anmälningstiden gått ut fick vi flera efteranmälningar, vi gjorde vad vi kunde för att så många som möjligt skulle få vara med. Vi har bra sammarbeten med flera klubbar, säger Sofia Karlsson i ledargruppen och pekar bort mot några spelare i SDE-tröjor.

Fler än väntat
Ansis Straupe, sport- och ungdomsansvarig, hade gissat att 50 flickor skulle vara med. VHF fick med 70, varav flera från grannklubbar och därtill 15 flickor från egna hockeyskolan.

– Jätteroligt, säger Ansis Straupe, som skrinnade runt mellan övningsstationerna och var i stort nöjd med allt.

För att vara helnöjd hade han sett att varje moment genomförts med högre intensitet. Han gjorde parallellen till matchsituationer där spelare som regel byter efter 30-40 sekunders intensivt arbete på isen.

Törs vi spekullera får Straupe i sinom tid till övningar där flickorna på nolltid dribblar mellan koner, med tvära stopp och riktningsändringar. Därutöver var han glad över tillströmningen av spelare. Så även spelarna.

Nöjda juniorer
Tvillingarna Saga och Elsa Johansson, Wilma Hankers och Matilda Wollard tillhör klubbens Flickor 16 och juniortrupp och det blir närmast andaktsfullt när Matilda med eftertryck säger:

– Ska jag vara helt ärlig hade jag aldrig trott på den här utvecklingen i Vallentuna. Jag är förvånad.

– Vi har fullt i alla åldersgrupper, för några år sedan var vi jättefå, säger Wilma Hankers.

”Sjukt roligt”, konstaterar alla samstämt.
Kvartetten har fler pass som väntar, även teori och mental träning.
Om det bekymrar? Inte det minsta!
”Bara kul”, ”det är bara en enda dag”, blir sagt innan Elsa Johansson gör klart vad som gäller:


ÖVERRASKADE. Saga Johansson, Wilma Hankers, Elsa Johansson och Matilda Wollard har alla spelat i många år och gillar senaste årets utveckling av flickhockeyn i klubben. Foto: Roffe Andersson


– Det är bara å kötta!

Skridskoåkning, puck- och klubbteknik samt skotteknik var grundpelare i övningarna. För att stärka och utveckla spelarna ville Ansis Straupe och övriga ledare ge individuell feedback.

– För att bli bättre behöver spelarna veta vad de kan göra och tänka på, säger Straupe.

Gillar närkamper
Anna Stjernberg, 10 år och spelare i Flickor 12, har precis fått på sig rullskridskoskydden för att lämna avbytarbåset. Gladeligen tar hon av sig dem och kliver tillbaka ut på isen trots att hon förtjänat vila. Hon tycker att det är kul att träffat nya kompisar genom hockey. Det hon specifikt nämner som bäst är det fysiska spelet.

– Jag gillar att gå in i närkamper, det är roligt. Det är roligt att köra hockey, säger Anna Stjernberg.

Back eller forward gör hon ingen skillnad på, båda positionerna är ”lika roliga”.

– Jag har spelat i två år.

Intrycket Anna ger är att det blir många fler. Flera år blir det även för campen namngiven efter vikingakvinnan Estrid (levde i Täby- och Vallentunabyggden i början på 1000-talet). Detta var premiären och sett till det skenande intresset för flickhockey gör Vallentuna HF klokt i att höja deltagarintaget 2024.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se