SPORT 2023-02-16 KL. 08:35

Jonny Touma ska ta mästarbältet i flugvikt

Av Jonny Andersson

Jonny Touma ska ta mästarbältet i flugvikt
FOKUS. Redan under uppvärmningen känns det att Jonny Touma har något stort framför sig. Om han vinner flugviktstiteln i UAE Warriors handlar det om "ett par extra månadslöner" på prischecken. Foto: Roffe Andersson

MMA-fightern Jonny Touma står inför karriärens viktigaste match, samtidigt proffskarriärens största självvalda viktminskning. I potten ligger organistationen UAE Warriors mästarbälte i flugvikt.

På lördag lämnar Jonny Touma Vallentuna för en titelmatch i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Fighten avgörs inte förrän 26 februari, men han behöver en vecka på plats för att acklimatisera sig och jobba bort de sista kilona för att väga in på –57 kilo.
Normalt bantar Vallentunafightern bort fem sex kilo för att väga in under 61,3 kilo (bantamvikt).

– Nu ska jag ner nästan tio kilo. Det är tufft, men min motståndare gör samma viktminskning, säger Jonny Touma och ger inte intryck av att bantningen ska bli ett problem.

Upplägget är att sex sju kilo ska vara borta redan innan planet lyfter och resten elimineras på plats. I mellanösterns hetta.

– Mycket hopprep i värmen, säger han och skrattar.

”Måste ta chansen”
Vi träffar Jonny i Allstar Training Center, Solna. Det är 18 dagar till fighten och svårt att se vad som kan bantas bort från hans atletiska kropp. Han är 167 centimeter och har nått ner till 64 kilo.

– 63,2 i morse, säger han leende och fortsätter:

– Den här bantningen är väl inte vettig, däremot är det värt det. Jag har fått chansen att gå om ett mästarbälte, då tar man den.

Allt friterat, socker och salt är något av det han måste avstå. Det han stoppar i sig ska vara ”clean”.

– Kyckling, sallad och så vidare. Man mår inte jättebra fram till invägningen, men sista dygnet hinner man få i sig vätska och mat. Nyttig näring.

Kvällens pass inleds med cirkelträning. Coacher och träningskompisar står inne i oktagonen och vid var och en ska Jonny Touma köra olika tekniker. Tempot är högt uppdrivet och slag, sparkar etcetera viner så att det dånar. Hans andhämtning är hörbar. Ett varv blir två, tre...

Möter jordanier
Hittills har Jonny Touma i huvudsak tävlat nationellt. I höstas skulle han gått en titelmatch i skandinaviska organisationen FCR, men motståndaren hoppade av. Nu blir det snäppet hetare. UAE Warriors framhålls som högst rankade organisationen i mellanöstern och motståndaren Nawras Abzakh, från Jordanien, har redan erövrat titeln en gång. Ändå inte.


COACH. I Abu Dhabi ska Jonny Touma coachas av Mohammad Babaivand. Foto: Roffe Andersson


– Nawras vann matchen men han och motståndaren vägde för mycket och han fick därför inte bältet. En titelhållare i viktklassen har varit vakant sedan dess.

Nawras Abzakh är 31 år, går under smeknamnet ”The Honey Badger” (Honungsgrävlingen) och har vunnit tio av sina 14 proffsmatcher. Desto mer intressant är vad han står för i oktagonen.

– Han är mer erfaren än jag är. Han greppar bra, det är en av hans främsta styrkor så jag ska inte gå i klinch med honom för ofta, säger Jonny som vunnit tre av fyra proffsmatcher.

Jonny har sett Abzakh i matchsituationer, men överlåter till sin coach, Mohammad Babadivand, att lägga upp matchstrategin. Själv har han en sak i skallen.

– Jag ska ha bältet med mig till Sverige.

Ny klubb
För att utvecklas har Touma bytt klubb. Han har lämnat Kraft Kampsport i Farsta och gått över till Allstars. Med flytten har Touma hittat ny motivation, sluppit köer och tullavgift.

– Mycket gynnsamt, säger 28-åringen och skrattar.

Den mest namnkunniga som representerat Allstar är Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

Alla tycks ha smeknamn, vad kallas du för? Vad vill du kallas?

– Det avgör fansen, inte jag.

Kanske blir det något slagkraftigt artistnamn efter duellen i Abu Dhabi.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se