SPORT 2023-08-31 KL. 10:25

Jonny Touma tar steg tillbaka för en titelchans

Av Jonny Andersson

Jonny Touma tar steg tillbaka för en titelchans
SEGERVISS. Trots att han tidigare forlorat mot sin utmanare, Renato Vidovic, är Jonny Touma tvärsäker på seger i deras stundande MMA-match. Foto: Roffe Andersson

Trots att han nått en internationell karriär riskerar Jonny Touma sin stjärnstatus genom att gå match om ett nordiskt MMA-bälte. Den 9 september möter han antagonisten Renato Vidovic i Uppsala.

– Renato var etta när vi båda var amatörer, då var jag inte så seriös. Nu är jag rankad etta, han tvåa och jag är bättre än honom. Jag tar honom inom två ronder, det blir ingen tredje. Han har inte samma haka som förr, han är äldre och jag kommer att knocka honom. Jag vill inte lägga det i domarnas händer, säger 29-åringen.

Det känns ovant att höra Vallentunafightern så här kaxig. Men han behöver sticka ut hakan. Sedan i våras har han inväntat ett revanschmöte mot jordarniern Nawras Abzakh som i februari vann deras titelmöte i Abu Dhabi.

– Organisationen UAE Warriors har inte fått till returmatchen, den borde blivit av i maj.

Nordisk MMA-organisation

För att få gå en fajt har Jonny tvingats söka annan väg. Ta ett steg tillbaka. Det har landat i stundande match mot göteborgaren Renato Vidovic om vakanta flugviktsbältet i Fight Club Rush. Matchen är huvudnumret i FCR 17 som avgörs i Fyrishov, Uppsala. Med matchen har Jonny även förbundit sig att möta ytterligare ett par konkurrenter i den nordiska MMA-organisationen. Alltså motståndare som vill överst i hierarkin.

– Men jag kan ta en internationell match emellan.

Om du förlorar mot Vidovic blir du väl knappast aktuell för en internationell bältesmatch? Tar du en risk?

– Så är det kanske, men jag förlorar inte.

RISKTAGNING.

Jonny Touma sätter sin ranking som nummer ett på spel när han låter sig utmanas av Sverigetvåan Renato Vidovic.

Foto: Jonny Andersson

Inget salt

En kycklingsallad placeras på Jonny Toumas bordshalva. På en assiette en större brödbit och currydressing. Brödbiten rör han aldrig och dressingen blir nästan orörd. De få dropparna gör nog varken från eller till för smakupplevelsen. Han är i början av viktminskningen, med två veckor till strid och i denna måltid är det just dressing han bör undvika.

I februari skulle tio kilo bort för att väga in på rätt vikt. Inför matchen i Uppsala är det tuffare.

– Jag måste ner ytterligare ett kilo. Jag vill nästan inte säga det. Jag ska ner till 56,7 kilo. Så lite har jag inte vägt sedan jag var 13 år. Just nu är jag nere på 63,5 kilo. Jag mådde rätt bra vid invägningen i Abu Dhabi. Så man lär sig, säger han och nämner ”tvättad kyckling”.

– Så att det inte finns något salt alls. Salt är viktigast att undvika. Sista veckan handlar nästan allt om vatten. 8-6-4... liter om dagen, i fallande skala, fram till invägningen. Jag går runt med en petflaska hela dagarna. Allt ska ut innan invägningen, genom att svettas och kissa. Invägningsdagen får jag några klunkar, inte mer.

Vad längtar du efter när invägningen är över? Vad äter du dygnet innan match? Kött, potatis?

– Nej, nej, det klarar inte magen. Vatten är det allra första man tänker på. Vätskeersättning och vatten, får jag i mig tillräckligt av det är jag nöjd. Tänk själv vad vatten gör för oss människor. Vid invigningen är jag tömd på vätska. När jag fått i mig vatten kan jag tänka mig en macka, men det är inte lika viktigt. Man har trimmat kroppen så bra i en månad att exempelvis en pizza skulle förstöra allt. Efter matchen, då, säger Jonny och garvar.

– Då kan och vill jag äta allt.

Tuff träning

Han avslöjar att flickvännen kan sitta mitt emot honom och äta pannkaka med choklad. Han knaprar salladsblad, utan att falla för frestelsen.

Kosthållningen är en pärs i sig, den ska dessutom gå hand i hand med stenhård träning. Sista månaden går träningen in i en fas där Jonny Touma ska vara ”helt slut” efter passen. Alla träningskamrater ska preppa, förbereda, honom.

– Jag står i mitten och det kommer nya fräscha fajters, hela tiden. En minut mellan varje till dess jag börjar sina bort. Den här sparringen ska vara som på riktigt. Matchanpassad. Hemskt jobbig.

Vi undrar varför han som 18-åring avbröt en lovande fotbollskarriär.

– Det gör jag också, ibland. Jag ledsnade och hittade min grej i MMA. Jag tror att jag blivit allsvensk fotbollsspelare om jag hade fortsatt. Har jag bestämt mig för något ger jag inte upp, säger Jonny Touma.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se