SPORT 2023-06-21 KL. 08:10

Judoklubb växer efter tuff start

Av Jonny Andersson

Judoklubb växer efter tuff start
ORDFÖRANDE. Claudia Johansson drog i gång klubben i december 2019, en månad senare kom träningen igång, men tvärstannade när coronapandemin slog till i mars 2020. Foto: Roffe Andersson

I veckan har Vallentuna Judoklubb genomfört tredje sommarlägret på lika många år. Det är en bedrift sett till den unga klubbens motiga start.

Enligt Judoförbundets föreningsregister finns det 158 judoföreningar i Sverige. Det hade varit en färre om inte Claudia Johansson och ytterligare några eldsjälar haft energi och tålamod. Klubben grundades i december 2019 och bara en månad efter att hon 2020 startat upp träningsgrupper slog coronapandemin till. Sverige och världen stängdes ner.

Så långt hade tolv medlemmar registrerat sig, hunnit börja och att nya skulle tillkomma just då var närmast utsiktslöst.

– Jag är glad att jag behöll relationer till de familjer och barn som började i slutet av januari 2020, säger Claudia Johansson.

Tuff kamp

Nödvändiga lösningar under tiden pandemin regerade gjorde att klubben hölls vid liv.

– Vi som andra föreningar fick improvisera. Träna utomhus bland annat. Visst, det var tufft.

Inne i Orkesta bygdegård tränar en vuxengrupp under ledning av Katarina Håkanson, judoinstruktör med 40 års erfarenhet. Gruppen nöter olika varianter av fasthållning och armlås. Rätt teknik lönar sig.

LOKAL. Vallentuna Judoklubbhar mattor i två lokaler i Lindholmen. Orkesta bygdegård är en.

Foto: Roffe Andersson

– Jag har alltid gillat kampen, i judo får man ta i och man slutar aldrig att lära sig teknik, säger Katarina Håkanson.

Har EM-guld

Claudia som är ordförande, tränare och under namnet Claudia Wedemo meriterad med en EM-titel från aktiva åren i Täby Judo, har tagit med sig tre barn ut till sex mattor i gräset. Ida, Linnea och Leon kör lätt uppvämning innan de visar några judogrepp nere på mattan (tatami) och får därefter välja sina favorittekniker för att fälla varandra till mattan. Ida började träna redan som 2-3-åring, i Täby och det märks när hon slingrar sig loss från en prekär situation.

– Det roliga med att träna judo är att jag alltid lär mig något nytt. Det är viktigare än att tävla, säger Leon.

Redan 2021, trots att pandemin ännu stökade, genomförde klubben första sommarlägret. Då liksom året efter deltog cirka 15 judokor.

I år dubblas siffran och då tvingades klubben ändå stryka ett barnläger och slå samman det med tonårsläger.

Tränar i Lindholmen

– Nytt i sommar är att vuxengruppen har ett separat läger, de blev avundsjuka på barnen och ville ha ett eget, säger Claudia och skrattar.

Sedan första månaden, 2020, har antalet medlemmar vuxit till 55. Frågan är dock om judoklubben ”gömt sig” genom att verksamheten förlagts till Lindholmen.

Åker judosugna från centrala Vallentuna till Lindholmen?

– De som vill lära sig judo gör det, säger Claudia och har ett starkt argument för att ha Gustav Vasaskolans gymnastiksal och Orkesta bygdegård som träninglokaler.

– Det fanns inte många föreningar i Lindholmen, hade vi hållit till i centrala Vallentuna hade vi kanske försvunnit bland andra klubbar.

Sund utveckling

Bekymret är att medlemmarna får kånka mattor oavsett om de tränar i bygdegården eller skolan. En matta väger fem kilo och är otymplig för yngre barn. Och är det något Claudia Johansson önskar för framtiden är det att barnen slipper bära mattor innan och efter träningar. En fast lokal står högt på önskelistan.

– Barn och ungdomar är vår framtid.

Vill ni växa som klubb?

– Ja. Men jag tycker att det är nyttigt att växa långsamt. Vi behöver en bra verksamhet och organisation för att bli större, säger Claudia Johansson.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se