SPORT 2023-12-14 KL. 10:39

Kåre/Helenelunds IK briljerade mot Berget

Av Jonny Andersson

Kårstadelen av laget saknar sina trogna supporters när de spelar hemma i Sollentuna.

Kåre/Helenelunds IK briljerade mot Berget
LYCKLIG. Kåretränaren Bo Hammerin vill att fler ska se den fina bandy laget levererar i vinter och drömmer om minst en match hemma på Bergsjöplan. Foto: Jonny Andersson

– Tänk om det blir en så bra vinter att vi kan spela en match hemma i Kårsta, säger tränaren Bo Hammerin, samtidigt som han njuter av kvällens perfekta bandyväder och att Kåre redan i halvtid har 8–1 mot Berget från Gustavsberg.

GoiF Kåre/Helenelunds IK vann i söndags kväll division 3-mötet mot Berget med stora 14–4. Första halvtimmen hade hemmalaget maximal utdelning och det stod 7–0 efter en halvtimme. Ändå hördes varken alphorn, mistlur eller någon från läktarplats ropa ”härligt Kåregubbar”.

Idén, uppdraget, var att hitta Kårefans på Sollentunavallens läktare. Där stod dock inga i klasar och enda blågula bandymössan, med orange boll på toppen, bars av en man som gick utmed sargen och hämtade bollar som försvunnit av plan. Han, Ketil Turner, är mångårig ordförande i Helenelund Bandy och stor supporter av Kåre.

– Vi har länge haft bra samarbete. ”Botte” Hammerin är en fantastisk person och att vi nu har ett gemensamt lag är väldigt roligt. Förr har unga från Helenelund lånats ut och utvecklas med spel i Kåre, säger Turner och nämner sonen, Martin Turner, som i vinter åter lirar i Kårstaklubben. Nu som ”bandypensionär”.

GLADDE BARNEN. Johan Eklund gjorde tre mål så länge Albin och Hugo såg på, därefter lät han andra göra målen mot Berget. Foto: Jonny Andersson

Familjen på plats

Sökandet efter superäkta Kåresympatisörer blir inte fruktlöst. På väg hem med sönerna Albin och Hugo får vi stopp på Malin Nitschke och hennes mamma, Annelie Nitschke. Malin har följt småbröderna Mattias och Martin sedan barnsben. På isen har hon dessutom sambon Johan Eklund. Men trots att han har personlig målfest och redan gjort tre baljor, måste grabbarna hem och sova.

Malin är en av många som med glädje skulle se moderklubben spela hemma på Bergsjöplan en vacker helgeftermiddag.

– När den här matchen flyttades till 19.00 kunde vi i alla fall se en halvlek. Kanske blir det enda matchen i år, vanligtvis börjar de ju efter åtta, säger hon och skrattar.

Malin fick inte skratta åt att bröderna stod intill varandra i utvisningsbåset i inledningen av andra halvlek. Att Vallentuna Nya fotade dem där var killarna inte helnöjda med.

– Strunta i utvisningsbåset. Mormor är största supportern och klipper ut varje artikel där vi nämns, säger Mattias och Martin gemensamt.

Om det adderas att båda tog sig med i målprotokollet jämnas bra och dåligt ut sig.

MÅLSKYTTAR. Mattias Nitschke och brorsan Martin gjorde två respektive ett mål i målfesten i söndags kväll. Foto: Jonny Andersson

Seriefinal på söndag

– Jo, visst tillåts vi spela på Bergsjöplan men det kräver en del logistik utöver att få till is, konstaterar Botte Hammerin.

Eviga bortamatcher, med Sollentuna som hemvist, långt efter solnedgång är enkla förklaringen till att Kårsta- och Vallentunabor inte åker i karavan för att se Kåre spela. Detta trots att laget bjuder på målfester, vunnit säsongens tre inledande matcher och toppar tabellen med maximala sex poäng.

– Vi spelar bra bandy och jag kan se att grabbarna har roligt, säger Bo ”Botte” Hammerin med hopp om att tidiga seriefinalen, mot SIF Norrtelje, lockar fler nu på söndag.

Matchfakta:

GoIF Kåre/Helenelund B–Berget, 14–4.

Målskyttar för hemmalaget: Johan Eklund, 3, Erik Fredin, 3, Mattias Nitschke, 2, Svante Marell, Lucas Koch, Sixten Sundberg, Martin Nitschke, Carl Fredin, Filip Hedén.