SPORT 2022-05-05 KL. 12:00

Kårstabor välkomnar elljusspår

Av Jonny Andersson

Kårstabor välkomnar elljusspår
POSITIV. Relativt nyinflyttade kårstabon Oskar Weinreich tycker att det är bra när det satsas på Kårsta. Foto: Roffe Andersson

Nu anläggs elljusspår i Kårsta och trots att sträckningen blir kortare än planerat är det välkommet.

– Det ska gynna skoleleverna, säger Sarah Öhman, fritidspedagog på Kårstaskolan.

Bakom GoIF Kåres bandytempel på Bergsjövallen ska elljusspår anläggas med start denna vecka. 1 400 upplysta meter ska locka ut Kårstaborna och skolelever i skogen.

– Äntligen blir elljusspåret verklighet. Det här har vi arbetat för länge, säger Lars Carlsson (C), fritidsnämndens ordförande, i en pressrelease.

Ute på Kårstaskolans skolgård leker en hel del barn under översyn av sina lärare. Några av barnen säger att de vill springa slingan och tror även att deras föräldrar vill komma ut och röra på sig.

– Jag tror att det är välkommet och uppskattat. Vi har elljusspår i Lindholmen som används, säger Sarah Öhman, fritidspedagog på Kårstaskolan, uppväxt i Ekskogen och som barn elev i Kårstaskolan.


FRITIDSKOLL. Sarah Öhman, fritidspedagog på Kårstaskolan gillar satsningen då elever på Kårstaskolan kan ta del av detta. Foto: Roffe Andersson


Välnyttjat
Framför allt ser Sarah en fördel för skoleleverna. Idrott och rörelse är viktigt, menar hon och berättar att klasserna ofta nyttjar Bergsjövallen, inte minst när Kåres eldsjälar lyckas få till is.

– I vinter blev det inte så många dagar med skridskoåkning, men vi var där, säger Sarah Öhman och blickar bort mot grusplanen.

En arbetskollega till Sarah Öhman ser fördelar i att avsluta arbetsdagen med att springa ett eller ett par varv. För i den stund hon kommit hem blir det inte av att hon byter om och söker sig till motionsspåren i centrala Vallentuna.

Kortad sträcka
Från början skulle en spång ta löpsugna över och genom våtmarken. Den delen av spåret har skrinlagts. Orsaken är ökade kostnader för byggmaterial och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag är glad över att att vi ändå fick till ett elljusspår och att spåret även möjliggör för en eventuell utveckling i framtiden när förutsättningarna uppstår, säger Lars Carlsson.


BRA LÄGE. Elljusspåret börjar här men blir tyvärr kortare än vad som var tänkt från start. Foto: Roffe Andersson


För Staffan Hassius, som i många sammanhang strider för en utveckling i Kårstabygden, är det en nagel i ögat att cirka 600 meter löpsträcka försvunnit. Dock menar han att ”ingen Kårstabo i grunden skrikit efter elljusspår”.

– Men nu får vi ett och Bergsjövallen blir än mer friskvårdsområde. Kårstas elljusspår ska bli så bra det bara kan bli. Det bästa! Sedan har Lars Carlsson talat om ”Året runt”-användning, då antar vi att det blir skidspår när vi har vita vintrar, säger Staffan Hassius.

”All satsning är positivt”
Oskar Weinreich säger sig ha en neutral inställning till just elljusspår. Vi möter Oskar på promenad med dottern sovande i barnvagnen.

– All satsning som görs i Kårsta är väl positivt, så motionsspår är bra, säger han.

Enligt Lars Carlsson blir det kommunal i simskola i Bergsjön i sommar.

– Okej. Bra. All satsning är, som sagt, positivt. Kan vi sedan få en affär också, det byggs ju mer och fler flyttar hit, säger Oskar Weinreich.

Nyligen flyttat hemifrån har däremot Timmy Säll. Under uppväxten i Kårsta undrade han och kompisarna varför det inte fanns elljusspår.

– Det finns ju inga naturliga bra stigar att sticka ut i. Ville man springa fick man sticka till Vallentuna IP. Jag bor inte kvar i kommunen, men tycker att det är bra för barn och ungdomar i Kårsta att det anläggs ett motionsspår, säger Timmy Säll.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se