SPORT 2024-02-01 KL. 09:15

KLART: Vallentuna Fotboll enar tjejer och killar

Av Daniel Bergholm

Historisk sammanslagning – Vallentuna BK och Vallentuna Damfotboll går ihop.

KLART: Vallentuna Fotboll enar tjejer och killar
VALLENTUNA FOTBOLL. Vallentuna BK och Vallentuna Damfotboll har nu slagits ihop. Från och med den 1 januari 2024 går man under namnet Vallentuna Fotboll. Foto: Roffe Andersson

I 25 år har tjej- och killfotbollen haft separata föreningar. Men från den 1 januari 2024 har Vallentuna BK och Vallentuna Damfotboll gått samman och bildat Vallentuna Fotboll.

– Det man kan säga är väl som liknelsen att vi börjat dejta under ett tag, sedan har vi förlovat oss och till slut gift oss, säger Mattias Ödlund, ordförande i Vallentuna BK.

Med det menar han att arbetet som lagt grunden för sammanslagningen började redan 2019, sedan dess har man hela tiden jobbat utifrån samma utgångspunkt i hur verksamheterna ska bedrivas. Det är något som Peter Wallin, ordförande för Vallentuna Damfotboll, instämmer i.

– Rent sportsligt så har vi ingen konkurrerande verksamhet utan har kunnat dra nytta av varandra inom olika områden. När vi började titta på den här möjligheten har vi hela tiden tagit steg framåt, och vi är övertygade om att det här är rätt väg att gå.

Enighet

Beslutet att bilda Vallentuna Fotboll fattades under 2023 bland båda föreningarnas medlemmar, där man enhälligt röstade för en sammanslagning. För både Mattias och Peter var en viktig punkt att samtliga medlemmar skulle vara med på tåget.

– Det är betydelsefullt att få alla att dra åt samma håll. Det finns så otroligt många fördelar om man tänker rent rationellt, att göra allt tillsammans i stället för två ideella styrelser, värdegrundsarbeten och ledarfoldrar, säger Mattias och Peter fyller i.

– Det är väl främst den känslomässiga aspekten som har spelat in för oss och gjort att vi fått skynda långsamt. Det finns inte så många damfotbollsföreningar i Stockholm eller Sverige, och det har tidigare funnits mycket nostalgi i att bevara det.

Förverkligande

Från och med den 1 januari 2024 verkar föreningarna därmed som en enhet, även om övergångsprocessen kommer pågå hela året. Mattias Ödlund och Peter Wallin ser detta som ett steg för att nu kunna förverkliga de idéer föreningarna gemensamt har jobbat fram.

– Redan i år kommer alla lag i seriespel spela under namnet Vallentuna Fotboll. Sammanslagningen ger oss också andra muskler med totalt 1400 medlemmar och över 1000 aktiva.

Hur kommer era spelare och ledare att märka av förändringen?

– Vi hoppas att man kommer märka synergier, att man kommer närmare varandra där både spelare och ledare får ett större stöd och utbyte sinsemellan.

– Den knatteverksamhet, som vi har haft från fyra års ålder med mixade lag, ska fortsätta, och därutöver vill vi bland annat utveckla målvaktsakademin vi har haft på herrsidan även för damerna samt längre fram skapa en futsalverksamhet även för herrarna, säger båda två instämmande.

Organisatoriskt så innebär förändringen att Vallentuna Damfotboll kommer att avsluta sin förening, och redan nu har man börjat slå ihop styrelsen. Hur den nya organisationen kommer att se ut framöver i Vallentuna Fotboll kommer att bestämmas på årsmötet i mars.