SPORT 2023-03-09 KL. 09:05

Klubbens J20 prioriterades före a-laget

Av Jonny Andersson

Klubbens J20 prioriterades före a-laget
KVALDRAMA. Med a-laget utslaget står Vallentuna HF:s hopp till att juniorerna når framgång i kvalserien. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Hockey stod förra veckan vid ett vägskäl med två kvalstrider samtidigt. Klubben prioriterade J20-laget som står inför en viktig kvalserie till serien J20 regional öst.

Samtidigt som Vallentunas representationslag förra veckan gick in i play in-spel i bäst av tre matcher mot Kalix var klubbens äldsta juniorer pressade för att hålla sig kvar i J20 regional öst.

En serie laget föll ur halvvägs in i denna säsong men därefter fått chans att ta sig tillbaka till. Som tvåa i allettan inledde J20 återtåget med att besegra Segeltorp i två matcher (5–0 borta och 4–3 hemma). Därefter kom krocken som tvingade klubbledningen att fatta beslut.

– Frågan om hur vi prioriterat är relevant. Vårt beslut var och är att vi behöver ha våra äldsta juniorer på en bra och utecklande nivå, säger Patrik Stolt, general manager i Vallentuna HF.

Jonn Liebschner och Ture Edvardsson har under säsongen ingått i seniortruppen. I och med två kval samtidigt skickades båda ner för att stärka juniorlaget.

Vann stort
Jonn och Ture fanns på isen när J20 i torsdags och lördags mötte Spånga IS. Bäst av tre matcher gällde och VHF fick en drömstart i alla bemärkelser. I hemmaborgen hade laget 3–0 innan matchklockan lämnat femte minuten.

Klasskillnaden var påtaglig och tränaren Charles Franzén var helnöjd, med tillägget att ”vi kunde gjort 12-15 mål”.

Siffrorna stannade vid 7-1 och lagkaptenen Hugo Lagerlöf var ödmjuk efteråt.

– Vi fick en bra start och är ett lag som jobbar hårt.

I returmatchen, i Spånga, gjorde Lagerlöf första målet och Oskar Henstedt och Frans Ranhagen hann spä på till 3–0 innan första perioden var över.

Det blev 7–1 för andra matchen i följd.

Kval om två platser
Med det är Vallentunas J20 nu i en kvalserie som inleds i dag, torsdag, hemma mot Tumba. Kvalseriens fyra lag möts i dubbelmöten och spelar om två platser i J20 regional öst till nästa säsong. Det kan bli så att tre av lagen når J20 regional öst, men då får inte Almtuna rasa ur J20 nationell.

– Vi har bra känsla i gruppen, säger Hugo Lagerlöf inför förestående kvalserien.

Bra känsla har även Charles Franzén. I kvalserien väntar Tumba, Enköping och Nyköping, lag VHF mött under säsongen med jämna, blandade resultat.

– Vi är bättre än i höstas och har 16 raka vinster i ryggen. Det blir självklart tufft, men målsättningen är att bli topp 2. Fyra vinster, alltså tolv poäng ska räcka, säger Charles Franzén.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se