SPORT 2023-03-09 KL. 08:55

Konståkningen laddat inför lagtävling

Av Jonny Andersson

Konståkningen laddat inför lagtävling
LAGARBETE. Sedan i oktober har kvartetten Lena Simlund, Anastasia Aletto, Helen Harvigsson och Livia Meszaros lagt ner timmar och arbete på arrangörsskapet av SKF-trofén. Frida Harvigsson (mitt i bilden) ska göra sitt på isen. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna KK är tilldelat det ärofyllda värdskapet av SKF-trofén, 17-19 mars. Cirka 40 föräldrar/anhöriga plus många av klubbens åkare ingår i arbetslaget runt distriktstävlingen.

Och i centrum står mor och dotter Harvigsson, med Frida på isen och mamma Helen i sin debut som tävlingsledare.

– Säg inte så, då blir jag nervös. Det är inte bara jag. Vi är fyra från styrelsen som har hjälpts åt med planeringsarbetet och hjälps åt under de tre tävlingsdagarna, säger Helen Harvigsson och berättar att planeringen inleddes med möten i oktober.

Lagarbete
SKF-trofén är Svenska konståkningsförbundets tävling. VKK har med det inte behövt engagera sig i tillsättningen av domare och deras arbete under trofén.

Likväl är det 88 åkare, med anhöriga, från norr till söder som förväntar sig bra service av arrangörsklubben.

Det ska filmas, fixas musik i speakerbåset, säljas toast, bakas, lappas is, skjutsas till och från hallen, förrättas prisceremonier...

– Många detaljer som ska flyta på. Det blir spännande och kul. Det finns så många fantastiska föräldrar som ställer upp och gör detta för sina barn. Alla behövs och mycket har ordnats innan själva tävlingen.

Helen Harvigsson har aldrig tidigare varit tävlingsledare. Från en tidigare tjänst som hotellchef har hon dock erfarenhet av att leda och fördela uppgifter.

– Det finns så mycket kunskap och rutin inom klubben att mycket löser sig av sig själv. Alla vet vad de ska göra.

– Hoppas jag, tillägger Helen Harvigsson och skrattar.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se

Fakta

46:e upplagan

Första SKF-trofén arrangerades 1975-76. Västergötland vann.

Tävlingen har blivit inställd två gånger: 1981-82 och 2020-21.

Det finns få konståkningstävlingar i världen där singel- och paråkare kan tävla mot varandra i lag. I Sverige finns ett undantag i den anrika SKF-trofén. SKF-trofén är en lagtävling där Sveriges olika distriktsförbund tävlar mot varandra. De 11 distrikten får ställa upp med 1 lag var. Laget ska bestå av minst 3 och max 9 åkare/par. För att kunna utnyttja maximalt antal deltagare (9) ska laget representeras av åkare/par i minst fyra (4) olika klasser, varav minst en herr-, pojk- eller parklass.

Poängfördelning i varje klass: 1=40, 2=30, 3=20, övriga 10 poäng.

Källa: Konståkningsförbundet