SPORT 2022-10-13 KL. 09:30

Målvaktsspel i toppklass

Av Jonny Andersson

Målvaktsspel i toppklass
Hjälte. Vallentuna var spel- och chansmässigt underägsna i säsongens tre inledande matcher, men har haft en matchvinnare i Hugo Haas. Foto: Roffe Andersson

Han heter Hugo Haas och kan bevisligen göra Vallentuna Hockey till ett spöke för samtliga lag i hockeyettan östra.

Vallentuna Hockey har inlett säsongen med att ta åtta av nio möjliga poäng.

Han släppte bara in fem av 133 skott i de tre inledande omgångarna. Beskrivningen av matchbilden klarnar när man ser skottstatistiken. VHF har noterats för 70 skott och är ändå obesegrat.

Ibland är det läge att lyfta på kepsen och tillstå att det omöjliga är möjligt. Vallentuna Hockeys hemmapremiär 2022-23 kan bli en match det talas om länge. Några av ungdomarna som var i Vallentuna ishall kanske beskriver den för barnbarnen om sisådär 50-60 år:

”Ni skulle sett, Vallentuna hade en målvakt som var magisk den kvällen...” Ungefär så kanske det berättas i en lägenhet i Bällstaberg, eller i ett hus i Snapptuna år 2073.

Lycklig
I Stuvsta, Flemingsberg, Snättringe och andra tätorter i Huddinge, lär återberättelsen sakna rosa skimmer. Vi som genom dörrar, väggar och en korridor hörde hårtorken Huddinges spelare fick, kan nog tänka oss att ingen med Huddingesympatier vill minnas en sekund av 5 oktober 2022.

– Jag har alltid drömt om att visa vad jag kan. Jag har aldrig räddat så många skott i en match.

Med plaskvåt tröja, svett strilande utmed pannan, var det en strålande Hugo Hass som, efter att ha fått av sig skydden på överkroppen, kom till intervju.

Levande vägg
52 skott räknade sekretarietet till att han ställdes inför. Känslan var 152, men det kvittar. Långa stunder tycktes Huddinge ha ett par man mer på isen, ändå släppte Haas in ett mål och lagkompisarna gjorde två.

Inför matchen ställde Yngo Söderström, Vallentunas materialare, sitt hopp till just Hugo Haas. Efter slutsignalen berättade Yngos ögon att det omöjliga ibland blir möjligt.
– Jag vet inte hur det var möjligt och det var inte bara jag som gjorde det möjligt. Killarna täckte skott och såg till att jag såg pucken i tid, säger Hugo Haas och sveper bort ytterligare centiliter svett från pannan.

Insatsen mot Huddinge var ingen tillfällighet. Haas var matchvinnaren även i premiären mot Nyköping där det blev två poäng efter avgörande på straffar. I söndags stod han igen på huvudet när laget vann mot Hanviken. Hemmalaget noterades för 38 skott på mål, VHF för 18. Matchen vann Vallentuna med 5–3.

FOTNOT. Efter tidningens presstopp spelade Vallentuna i onsdags hemmamatch mot Enköping

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se