SPORT 2023-09-07 KL. 08:10

”Malle” har 500:e segern i sikte

Av Jonny Andersson

”Malle” har 500:e segern i sikte
DUBBELJOBB. Det är ovanligt att vara galopptränare och jockey, men Malle Smith känner att det passat henne bäst. "Då har jag koll och vet hur mina hästar mår". Foto: Jonny Andersson

Med förra helgens succé på Bro Park har Angarnbaserade Madeleine ”Malle” Smith endast två vinster kvar till 500 segrar som galoppryttare.

27 augusti avgjordes SM-dagen på Bro Park i Upplands-Bro. Det blev en dag fylld av hyllningar för Vallentunabon Madeleine Smith. Hon hade åtta hästar med sig från Angarn, var jockey på fem och kunde summera sin placeringsrad 2-1-3-1-10. Under året hade hon efter tävlingsdagen ridit 32 lopp och vunnit 7. Vilket ger 22 i segerprocent och det är inget annat än enastående. I synnerhet som det blir allt mer unikt att kombinera ansvaret som tränare med att rida i lopp.

– Jo, jag är jättenöjd. Det var en fantastisk dag på Bro Park. Hästarna sprang som bara den, säger hon och tillägger:

– Men det här är ingen ”one man show”. Jag har fantastisk stöttning av min personal och alla andra som hjälper mig. Galoppen är mansdominerad, men jag älskar att tävla, farten och att besegra dem och andra proffsjockeys när jag kan.

Stjärnan vann

Först sadlade hon ut Loretta som i spelarnas ögon inte tillmätes vinstchans. I mål var Loretta och Malle som tvåa. Därefter var det dags för SM Classic med Espen Hill, hennes stjärnhäst de senaste åren. Ekipaget var spelad till favoritoddset 1,81. På upploppet var det inget snack om var segern skulle gå. Via en position som trea-fyra i fältet på bortre rakan hade Espen Hill bäst klipp i benen ut ur kurvan och hela upploppet ner.

Med segern tog sig Malle upp på 497 segrar som jockey på svenska banor och utländska starter med svensktränade hästar. Alltså en statistik som inte innefattar eventuella vinster med utländska hästar utomlands.

– Jag är glad att andra har koll på mina segrar och statistik. Jag har det inte, säger Madeleine Smith, som i stort bara har jockeysegrar i Sverige.

– Jag har en i Danmark. Och en i Chile, dit jag inbjöds till en damcup. Efter den segern förstod jag hur jobbigt det är att vara stjärna. Som Madonna, liksom. Folk ville ta på mig, ha autografer, prata. Jobbigt, och ingenting för mig, säger hon och skrattar.

Ny seger

Hon nöjde sig inte med en seger under SM-dagen. Efter att ha blivit trea med Brazen Soul satt hon upp på Diamond Soul. Löpningsförloppet blev snarlikt det med Espen Hill och sista 100 meterna lämnade Diamond Soul konkurrenterna.

För ordningens skull ska noteras att Madeleines sista ritt, med Hammertime, gav en placering långt ner i slagna fältet.

Men två segrar, 498 totalt i karriären och två kvar till 500.

Vann förra söndagen gjorde även stallets Tough Love – med Hanna Nimåker i sadeln.

– Totalt hade vi åtta hästar ute, varav tre som ger oss magsår och vi behöver tänka ut vad som inte fungerar med dem.

UTRYMME. Oliver Dale, skötare av Espen Hill, har stallets stjärna på underarmen. Vinner den Stockholm Cup nästa helg, 17 september, ska text in under tatueringen.

Foto: Jonny Andersson

Drömscenario

Vi söker oss bort till Espen Hill som fått förmiddagens träningsjobb och blivit avduschad. Malle har innan sagt att han är en problemhäst. Som kan dumma sig rejält, alltid reser i egen transport och kräver sällskap av Senator Sam, Madeleines forna Riksgaloppör samt närhet av skötaren Oliver Dale.

– Tänk om seger 500 kommer med Espen Hill i Stockholm Cup, det vore en dröm som går i uppfyllelse, säger hon och får med sig gunstligen ut på gårdsplanen utan tillstymmelse till motvilja.

Inne i boxen slokade ena örat, nu är båda spetsade och han tycks väl medveten om att Oliver Dale ska ta honom ut i hagen.

– Han har varit väldigt bra i sina tre tidigare Stockholm Cup-starter. Det är en bragd i sig att det blir en fjärde start och jag hoppas att galoppfolk är på plats och hejar fram oss, säger Madeleine Smith, innan hon går för att sadla Brazen Soul för ett träningsjobb.

Fakta

Namn: Madeleine Smith

Ålder: Jag säger som Zlatan: ”Det är bara en siffra”.

Bor: Angarn.

Yrke: Galopptränare och jockey.

Aktuell: Står inför möjligheten att nå 500 segrar som jockey.

FOTNOT: Madeleine hade fyra hästar till start på Jägersro i går, 6 september, så möjlighet finns att hon då nådde 500 segrar. Närmast tävlar hon på Bro Park 10 september, därefter väntar stortävling på samma bana den 17 september.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se