Klik venligst
SPORT 2021-11-11 KL. 13:17

Michelle Coleman laddar för VM i Abu Dhabi

Av Jonny Andersson

Michelle Coleman laddar för VM i Abu Dhabi

BESVIKEN. Michelle Coleman, försök 50 meter fritt, i Tokyo simarena under sommar-OS i Tokyo, ett lopp som inte riktigt blev som Michelle hade hoppats på.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Flera etablerade simmare, däribland Michelle Coleman, avstod förra veckans kortbane-EM i Ryssland.

Michelle har istället siktet på simligan ISL och direkt efterföljande kortbane-VM.

Michelle Coleman, Vallentunas simstjärna, har haft det hektiskt sedan förberedelserna inför OS i Tokyo, själva mästerskapet och efterföljande världscupen.

–Man behöver hitta en paus någonstans. Nu blev det kortbane-EM jag tackade nej till, säger nyblivna 28-åringen Michelle Coleman.

Hon står precis inför slutspurten av simligan ISL där hon tävlar för Toronto Titans. Den här klubbtävlingen avslutas under några veckor i Eindhoven med ligans absoluta guldstrid i början av december.
Michelle Coleman anar dock att mycket ska klaffa för att hennes internationella kanadensiska klubblag ska ha med slutstriden att göra. Toronto inleder med play off mot London Roar, 13-14 november.

Nöjd i efterhand
Hon blickar tillbaka ett knappt halvår med OS i Tokyo som crescendo och är nöjd med lite distans till sina insatser.

–Först var jag väldigt missnöjd med mitt OS, men med tiden har jag blivit nöjd. Jag var på den nivån jag kan förvänta mig och sett till en tuff uppladdning, stress under kvalperioden, måste jag vara nöjd. Vi gjorde bra lagkapper, mitt 100 frisim var bra, däremot var 50 fritt en jättebesvikelse.

Tävlingsperioden innan och efter OS gav fler rubriker. Inför OS tog hon bort Sarah Sjöström från rekordlistan när hon noterades för 59.62, nytt svensk rekord, på 100 meter ryggsim. Efter OS gjorde Michelle flera bra resultat i världscupen. Bland annat blev hon tvåa på 100 fritt i världscuptävlingen i Kazan. Den enda hon då inte rådde på var OS-drottningen Emma McKeon, Australien.

Studerar på heltid
Beaktas ska att Michelle Coleman parallellt med elitsatsningen valt att viga 100 procent på kandidatstudierna inom media och kommunikation. Utbildningen som normalt tar tre år har Michelle tvingats sprida ut över sju år. Nu har hon lagt in spurten med förväntning att nå kaklet i januari 2022.

–Jo, man är inte uttråkad precis. Just nu är det rätt mycket med skolan. Jag kan tycka att det är trist att den akademiska världen inte har förståelse och struktur för de som kombinerar idrott och studier. Jag har fått lösa mycket själv, saknat hjälp och stöd men hoppas bli klar nu, säger Michelle Coleman och suckar vid tanken på sju studieår.

Rakt ut i arbetslivet ser hon sig dock inte vara på väg. OS i Paris 2024 skymmer synfältet.

–Det är ju inte så långt bort. Det vore fantastiskt att kunna vara med fram till OS i Paris.

Men först alla andra landslagsuppdrag med en formtopp till VM i Abu Dhabi, 16-21 december, som närmsta stora mål.


Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se