SPORT 2024-04-04 KL. 12:03

Mika överlägsen i SM i e-cykling

Av Jonny Andersson

SM-veckan i Luleå och Boden samlade 22 olika sporter och mångfalt fler individuella- och lag-mästare. Bland de mer överlägsna guldmedaljörerna sågs Stockholm CK:s Mika Söderström, från Vallentuna.

Mika överlägsen i SM i e-cykling
PRISPALLEN. Guldmedaljören Mika Söderström tillsamans med tvåan Johanna Tidholm, Ale 90 IK (t.v) och Anna Embring, Fredrikshof IF CK. Foto: Mikael Söderström

Ni som har möjlighet ska absolut leta upp sändningen från finalloppen i SM i e-cykling. Mästerskapet avgjordes i Luleå Energi Arena och dit kom 24-åriga Söderström som uttalad favorit.

– Jag var favorittippad, både utifrån sett och av mig själv. Min kanske största svenska konkurrent, Emma Belforth, kunde inte vara med vilket gjorde mig till en ännu större favorit, säger Mika som knappt hann guldfira utan reste direkt från Luleå till Spanien för att påbörja utomhussäsongen med träning och semester.

VANN SAMTLIGA. Mika Söderström visade ingen nåd när hon efter att ha vunnit två inledande lopp parkerade konkurenterna i det sista och avgörande racet. Foto: Mikael Söderström

Vann tre finalrace

I e-cykling rör sig cykeln inte en meter. Den är fastlåst och drevet anslutet till en trainer. SM avgjordes på bansträckor i Glasgow, Skottland och på skärmar kunde publiken och tv-publiken följa var cyklisterna låg i utmed bansträckningarna. Mika Söderström vann de två första racen och imponerade så långt. Ändå var det ingenting jämfört med uppvisningen i sista loppet – 9,3 kilometer fördelat på tre varv med en enda egentlig ”knock out-backe”.

Mika tillät sig inte att bli utmanad. Redan efter två kilometer ställde hon sina sex finalkonkurrenter schackmatt. Hon fullkomligt exploderade i ett ryck och SVT:s expertkommentator, Conny Björnehall, var blandat mållös och hänförd.

Tre sekunder, blev fem sekunder... På vad som kändes som nolltid hade Mika Söderström lämnat övriga med 15 sekunder och tidsavståndet fortsatte växa.

Attack i ”fel” backe

– Jag överraskades inte av försprånget jag fick. Stället jag valde att attackera på ger stort utslag om man kan utföra det på rätt sätt. Precis innan jag la in min attack hade vi tagit oss upp för den mest välkända backen. Där förväntar sig många en eventuell attack så alla trycker på väldigt hårt uppför den för att inte bli avhängd av klungan om någon attackerar där. Det innebär också att många är trötta på toppen och hoppas på att få vila i det kommande partiet på banan.

– Jag valde därför att inte trycka på lika hårt uppför den backen utan lägga mig långt bak i gruppen. Jag kunde då bygga upp mycket fart vid utförskörningen som kom precis efteråt. När vi då gick in i nästa lilla backe hade jag mycket högre fart än de andra. Det i kombination med att jag inte tryckte max uppför gjorde att jag snabbt kunde få en stor lucka eftersom de andra inte var beredda på den attacken. Mycket i e-cykling handlar om hur man skapar fart och använder sina watt på bästa sätt. Min attack i sista loppet var ett bra exempel på hur man kan utnyttja det maximalt.

Fyra i ZGC

SM-guldet var Mikas långt innan hon nådde upploppsrakan för sista gången. Ändå bjussade hon på en rejält energitömmande spurt. Orsaken till att Mika var storfavorit till SM-titeln är att hon idag rankas som en av världens bästa e-cyklister. Vallentunatjejen har i vinter kört Zwift Games Championships. Det är inte VM, men jämförbart då alla de bästa är med. I de tre individuella deltävlingarna hade Mika placeringsraden 3-4-10 och blev med det fyra i sammandraget. Hon anser sig inte varit nära en ”pallplacering” i totalen, men det var inte långt borta. I första deltävlingen var hon 0,1 sekund efter segrarinnan och 0,01 sekund efter tvåan.