SPORT 2023-11-16 KL. 10:39

Mittfältsmotor blir tränare i Brottby SK

Av Jonny Andersson

Mittfältsmotor blir tränare i Brottby SK
TRÄNARE. Efter 13 säsonger som spelare ska Martin Andersson träna division 5-kompisarna i Brottby SK. Foto: Roffe Andersson

Martin ”Skåne” Andersson blir efter 13 år som Brottby SK-spelare ny tränare för herrlaget. Han ska dela rollen med Kristian Frölin.

Smeknamnet till trots är det en verklig trotjänare som tar vid efter Robin Blixt som fotbollstränare i division 5-laget Brottby SK. Dialekten har Martin Andersson, uppväxt i Klippan, bevarad. Men med 13 år i klubben talar han om ”den gröna, sköna BSK-dressen”, på BSK:s webbsida.

– Robert Wiik, numera Parmbäck, och jag gick på GIH tillsammans och han lockade med mig till Össeby. Sedan träffade jag min respektive i Brottby, säger Martin som förklaring till den långa relationen med klubben.

Vill flytta närmare

Familjen är skriven i Solna, men söker boende i Vallentuna. Civilt är han idrottslärare på Täby friskola. Han tycker att det blir spännande att ta över en trupp som sedan ett år är inne i en generationsväxling.

– Kul och inspirerande. Vi har fått hem unga killar som testat i Vallentuna, Frej med mera och har samtidigt gamla rävar som varit med ett tag. De yngre har tvingat oss gamlingar att steppa upp, vilket bidragit till en bra stämning.

Gångna säsongen blev ändå ingen höjdare. Efter att division 5-kontraktet var säkrat förlorades de fyra sista matcherna med en niondeplacering som resultat.

Positivt gensvar

Martin och Kristian uttryckte initialt en oro för att de inte visste hur truppen skulle reagera på att de blev tränare. I dag är Martin lugnare. Av dem duon hunnit prata med är det en som velar, i övrigt är svaren positiva. Han menar att klubben ligger en division för lågt och att det på sikt finns ambition att återvända till fyran. En detalj ser han dock som viktigare – vi-känslan.

– Vi ska spela bra fotboll och ha viljan att vinna. Framför allt ska vi ha roligt.

Tänker du fortsätta spela?

– Jag ser helst att vi har spelare som är bättre än jag, nu 35 år gammal. Men jag ska försöka träna för att kunna göra några minuter om det behövs, säger Martin Andersson.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se