SPORT 2023-09-07 KL. 08:00

Moa Granat sänkte personliga rekordet

Av Jonny Andersson

Moa Granat sänkte personliga rekordet
MÄSTERSKAPSDEBUT. Moa Granat i damernas heat 3 på 400 m häck under friidrotts-VM i Budapest. Foto: Jessica Gow / TT

Efter en månad innehållande SM, U20-EM och senior-VM putsade Moa Granat i söndags personliga rekordet på 400 meter häck under Finnkampen.

– Sommaren har varit så rolig. Roligare och roligare. Jag har fått mersmak, säger Moa Granat efter att i måndags morse avslutat Finnkampshelgen med hotellfrukost bestående av gröt, pannkakor och äggröra med bacon.

– Jag smakade det mesta, hotellfrukost är lyxigt, säger Vallentuna FK-löparen och skrattar.

Tätt tävlingsschema

När Moa Granat gick från en succéfylld inomhussäsong till utomhussäsong talade hon om två stora tävlingar – U20-EM i Jerusalem och Finnkampen på Stadion. U20-EM var givna höjdpunkten. Som bonus dök en biljett till senior-VM i Budapest upp. Att det blev för mycket av det goda håller 19-åringen inte med om.

– Jag tycker att tävlingsmängden hamnat på rimlig nivå. Veckan innan SM hade jag en bra träningsperiod utan lopp.

Uppfyllde gulddrömmen

SM avgjordes 28-30 juli och hon vann 400 meter häck för tredje året i följd. Ett par dagar senare, under uppladdningen inför U20-EM (7–10 augusti) blev Moa klar för VM i Budapest.

Hon sprang till sig guldmedaljen i Jerusalem, hann hem och packa om för VM. Där i Nemzeti Atlétikai Központ, ungerska huvudstadens arena, kom säsongens lilla miss. I försöksheatet blev Moa kvar i startblocken några hundradelar för länge. Hon hann se konkurrenter ta första steget innan hon själv kom upp.

– Jag var ovan vid startblocken på VM. Det blev stressande att se att jag var sen fram till första häcken.

VM-äventyret stannade vid detta enda lopp. Hon hoppades överprestera, men ser inte 56.61 som misslyckande. Tiden har hon för övrigt noterat vid tre tillfällen i år och den är bättre än rekordet, 56.77, hon gick in i 2023 med. Med perspektiv känner hon att VM lärde henne för framtiden. Som inblick i rutiner på stora friidrottsscenen.

Personligt rekord

I söndags avslutade VFK-tjejen tävlingsåret med 400 meter häck och andrasträckan i stafetten 4 x 400 meter. Hon inledde med att vinna paradgrenen med nästan två sekunders marginal till loppets finska tvåa.

Tiden blev 56.37 – personligt rekord med sex hundradelar. I intervjuer med friidrottsförbundet och SVT:s André Pops, var känslan att Moa inte såg loppet som perfekt.

– Va? Nej, jag är jättenöjd. Det finns alltid detaljer man kan göra bättre.

Efter ärevarv och ha sett herrarnas 400 meter häck fick hon en knapp halvtimme på sig att ”skölja benen” på mjölksyra inför 4 x 400. Med Moas andrasträcka fick Sverige en lucka som dessvärre inte räckte för seger.

– Jag kunde springa kravlöst, det var en häftig känsla, säger Moa som upprepat hyllar publiken.

– Man bärs fram av den kunniga publiken på Stadion. Så mäktigt. Alla pratade om stämningen.

Kan testa igen

Samtalsämne under Finnkampen var även skor. Karbonskon, med kolfiberplatta och luftkuddar, blir allt vanligare. Moa har haft ett par, ena skon fick dock punka och hon återgick då till traditionella spikskor. Hon tycker att dessa ger skönare kontakt med banan. Dock är hon inte främmande för att testa igen.

– Skon är uppbyggd framtill och det blir annorlunda att springa. Det är en vanegrej och mentalt, tror jag. Nästan alla springer med karbonskor, jag ska kanske ge den en andra chans, säger Moa Granat.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se