SPORT 2022-01-20 KL. 11:00

"Nisse" har haft full koll i 40 år

Av Jonny Andersson


Foto: Roffe Andersson

Nisses fotbollskola firar 40 år med starten kommande tisdag.
– Otroligt, konstaterar Täby FK-ledaren Daniel Erlandsson som tillhör Anders ”Nisse” Nilssons cirka 2 500 forna adepter.

1981 fick Anders Nilsson en sannolikt originell och fantastisk tjänst inom Vallentuna kommun. På halvtid fick han arbete som fritidsledare på Ormstagården. 10-20 timmar i veckan arbetade han med fotboll för VBK.

– Det var lite kanslijobb och då föddes fotbollsskolan, säger Nisse.

Allra första kullen var född 1974. I år är barnen födda 2015.
– Och samma gubbe håller i det, säger Nisse och brister ut i sitt smittsamma skratt.

– Det har bara rullat på, fotbollsskolan har blivit en rutin jag trivts med och jag gillar verkligen att hålla på med ungar, fortsätter han.
Två timmar i veckan och 25-30 pass per år. Utslaget på 40 år hade Anders ”Nisse” Nilsson haft en doktorshatt, diger juridikutbildning eller motsvarande om han vigt all tid till det istället för att ge barn en första kontakt med fotboll.
– Ja, hahaha. Men det har aldrig varit aktuellt.


Foto: Roffe Andersson


Minns tillbaka
Daniel Erlandsson, 33 år och Daniel Aspin, 19 år, började båda i Nisse fotbollsskola. Aspin är en av tre i dagens seniortrupp med den inkörsporten.

Hans intresse föddes av att se andra spela på förskolans grusplan och via Nisses engagemang blev han senare en av spelarna i VBK P02.

– Fotbollsskolan var kul och man lärde sig spela. Nisse var bra, jag gillar honom, säger målvakten Daniel Aspin.

Att han nu har Nisse som lagledare är inget konstigt, tycker han
– Man har liksom alltid känt honom. Sett honom.

Daniel Erlandsson är i dag sportchef och huvudtränare i division 1-klubben Täby FK. Daniel berättar att han var ett år för ung när pappan skickade honom till fotbollsskolan. Att han blivit fotbollsledare efter en hel karriär i VBK, med bland annat nio säsonger i a-truppen, har Nisse delaktighet i.

– Kanske inte för hans taktiska tänk eller sätt att driva på. Nisses egenskap är att han för samman personer, lättar upp stämningen och kan hålla ihop ett omklädningsrum. Om du förstår vad jag menar.

– Han är bra på positiv förstärkning. Och sedan lär han sig allas namn, vilket gör att de blir sedda. Helt otroligt att han kört så här länge, tillägger Daniel Erlandsson.

Ingen nostalgiker
Över 2 500 barn har passerat Nisses fotbolsskola. Han hajar till vid siffran, mer än så är det inte.

Det finns egentligen ingen dokumentation bakåt i tiden. Nisse tillstår att han är dålig på den punkten.

– Jag har nog inte en enda bild hemma. Däremot gjorde klubben foldrar förr, där kan vi kanske hitta någon träningsgrupp.

Genom åren har träningsrönen förändrats, så även Nisses upplägg. Bollen har fått ta betydligt större plats än i början.

– Och det är ganska självklart, det är ju bollen det handlar om. Mitt mål är att de ska ha roligt och göra framsteg.


Inte sällan finns det något pillemariskt i Anders Nisse Nilssons uppsyn. Vi törs anta att ett skämt är på gång här. Foto: Roffe Andersson


Varje unge har möjlighet att vara med i två år. Det menar Nisse gör att han ser framsteg för varje enskild individ. Han styr däremot inte barn till att bli målvakt, back och så vidare. Numera föregås fotbollsskolan dessutom av fotbollslekis, så många har redan kommit med i lag, med uttalade ledare.

Kommer du att fira 40 år?
– Nej, det tror jag inte. Det gjorde jag inte när det blev 10, 20 eller 30 år, säger Anders Nisse Nilsson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se