SPORT 2023-10-26 KL. 13:35

Nordström från Vallentuna till SHL:s rampljus

Av Jonny Andersson

Tidigare Vallentuna Hockey-spelaren Lucas Nordström fick förra veckan dra på sig Leksands SHL-ställ när laget mötte Oskarshamn. Det blev ingen istid men det kommer enligt Jesper Ollas, junioransvarig i dalaklubben.

Nordström från Vallentuna till SHL:s rampljus
GENOMBROTT. Det gick snabbt när Lucas Nordström lämnade Vallentuna Hockey och nu, två år senare, står juniorbacken på tröskeln till SHL-spel med Leksands IF. Foto: Maria Gidlöf.

Den 5 april 2019 sköt VHF-fostrade backen August Berg (numera i Modo) upp Leksand i SHL. Nu knackar en annan back, som gått via Vallentuna Hockey, på dörren till en karriär i svensk hockeys högsta serie.

Lucas Nordström var förra torsdagen inskriven som sjunde back när Leksand tog emot Oskarshamn.

Nöjd juniorchef

– Väldigt kul att vara där nere och känna trycket. Nu blev det ingen istid, men ändå kul, säger Lucas och avslöjar att han på bänken tyst sjöng med i hemmaklacken.

– Vi har väl en av Sveriges bästa klackar, tillägger han.

Jesper Ollas, junioransvarig i Leksands IF, sköter intaget till hockeygymnasiet och är inte överraskad över Lucas tidiga genombrott.

– En kille med mycket hockey i sig. Och fantastisk skridskoåkning. Han har enorm nytta av den, främst offensivt men den är mycket effektiv också defensivt, säger Jesper Ollas.

Orsaken till skridskoåkningen härleder Lucas till träningsupplägget Marcus Ek hade i Norrtälje. Han inledde träningar med 30 minuters skridskoteknik.

Med åren har Lucas utvecklat tekniken, bland annat med hjälp av Valllentunatränarna Fredrik Hamberg, Radko Bürger och Ansis Straupe.

– Jätteroligt att Lucas nått så långt som han gjort, säger Fredrik Hamberg.

Bröt armen

Jesper Ollas berättar att han tidigt fick upp ögonen för backen med Rimbo som moderklubb och via Norrtälje kom till Vallentuna. Att Lucas hamnade i VHF hade en del att göra med att hans farbror, Roger Andersson, då arbetade som kanslist i Vallentunaklubben.

Dessvärre bröt Lucas armen 2020. Då svalnade Ollas intresse för att få upp honom till hockeygymnasiet.

– Jag bröt armen i sista försäongsmatchen med Vallentunas U16 och spelade bara tre matcher 2020/21.

Men Jesper Ollas glömde inte.

Snabb flytt

– När vi skulle starta upp skolhösten 2021 insåg jag bristen på backar. Jag visste vad jag sett och kontaktade Lucas för att höra om han kunde byta skola på kort varsel, säger Ollas.

På den vägen är det. 18-åringen spelar i dag J20-hockey i Leksand och har gjort det så bra att han skrevs in i SHL-truppen mot Oskarshamn. Då hade han två veckor tidigare punkterat J20-mötet mot Modo med 4–2-målet i numerärt underläge samt en omgång senare spelat fram till segermålet, 4–3 i sudden death, mot Djurgården.

Jesper Ollas menar att Lucas utöver fysiken behöver jobba med självförtroendet: ”inse hur bra och talangfull han är”.

– Jag jobbar på det, säger Lucas Nordström och skrattar.