SPORT 2024-09-19 KL. 09:39

Ny tränare för forna talanglaget

Av Jonny Andersson

Hösten 2022 skapade ett gäng basketkillar rubriker med lång segersvit i seriespel och avancemang i Ungdoms-SM. Nu är några tongivande tillbaka i Vallentuna Basket efter utflykter till mer etablerade klubbar.

Ny tränare för forna talanglaget
SKILNAD I STORLEK. Schavin Khaled pressas av en Östersundsspelare och det var dessvärre en vanlig syn i U19-lagets seriepremiär. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Baskets U19-lag (födda 2007-08) ska i vinter spela på nivå 3.

– Nivå 3 är nog en bra division för oss. Killarna är ett till två år unga så rimligen ska vi vara starkare nästa säsong, säger nye coachen Johan Haeffner och utttrycker inspiration inför att utveckla och hålla liv i klubbens äldsta ungdomslag.

Liv var det för ett par år sedan. Då överraskade laget så pass att man vann ett gruppspel i ungdoms-SM. Där och då var det puls och en av killarna, Marlon Jerring, undrade med glimten i ögat om Vallentuna Nya skulle vara på plats när laget spelade USM-final.

Få på träning

Marlon var en av flera som säsongen senare tog klivet till andra klubbar. Ledaren Alexander Eisner, som varit med kring laget länge, uppskattar att fem sex killar gick vidare eller slutade efter 2022/23. I dag är Marlon tillbaka, liksom Oscar Ericsson och Jan Danovskij. De två första har återvänt från Norrort Basket (samarbetsklubb för Täby Basket och Danderyd Basket) och den senare från Sollentunaklubben Viby Basket.

Även om det i dag finns 16 namnngivna i truppen råder tveksamheter. Under näst sista träningen inför seriepremiären hade Johan Haeffner nio killar på plats. Det oroar honom. Minst tolv behövs för bra träningar.

NAPPADE. Efter fem år som coach i Täby Basket nappade Johan Haeffner på jobbannonsen att bli coach för Vallentunas äldsta ungdomslag. Foto: Jonny Andersson

Tveksamhet

Marlon Jerring är som exempel lite tveksam till sin medverkan.

– Jag är inte hundra. Studier och annat är i vägen. Jag älskar att spela basket men jag får se, säger han och förklarar att återkomsten till viss del beror på att han inte fick det att flyta i Norrort.

Snarlik förklaring ger Oscar Ericsson. Han hann inte med det som förväntades i Norrort och ”vill spela för att det är kul”.

En spelare som var med under succésäsongen och blivit kvar är speedige Tage Schultzén. Han välkomnar att några kommer tillbaka och får in en syrlig passning, ackompanjerat av ett leende:

– Det kanske inte var så bra och roligt i andra klubbar.

Ojämn serie?

– Jag har svårt att avgöra hur bra nivå 3-motståndet är. Vallentuna var ett mittenlag i U17 och jag tror att det blir så även denna säsong. Det finns nog lag vi förlorar med 30 poäng mot, samtidigt lag vi kan slå med samma marginal, säger Johan Haeffner.

Han är högstadielärare och började som baskettränare i sena tonåren, från 18–23 år och hade ett långt uppehåll till dess han för fem år sedan tog upp coachningen igen. Intrycket är att han är bra padagog med känsla för att entusiasmera. Klubben hade dock en ”kravspecifikation” och det var för att vässa coachådran Haeffner missade seriepremiären som spelades i söndags. Han var på kurs.

Premiären hemma mot Östersund blev en kalldusch. Haeffner gissade att det kunde bli tufft mot några lag. 34–92 var värre än han spekulerade i och Alexander Eisner tillstår att truppen tog det hårt.

– Ingenting ville i korgen, samtidigt som Östersund gör mål i nästan alla anfall. Det var en tung start och nu får vi jobba ihop laget så att det blir sammansvetsat, säger han.