SPORT 2023-01-19 KL. 09:25

Per Hyppel återvänder till Vallentuna BK

Av Jonny Andersson

Per Hyppel återvänder till Vallentuna BK
MODERKLUBBEN. Per Hyppel är tillbaka där han och slätingar figurerat i många år. Foto: Roffe Andersson

Vallentunaprofilen Per "Pelle" Hyppel är tillbaka som tränare för VBK:s herrlag.

Han tar över efter Michaël Medioni som lämnade i somras, samt duon Pontus Johansson/Sebastian Winther som med framgång ledde laget i höstas.

”Ingen är profet i sitt eget land” är ett bibliskt uttryck och syftar på att det är lättare att hyllas utanför hemlandet/hemstaden än bland närstående. Pelle Hyppel har redan motbevisat ordspråket och tänker göra det igen efter fem succésäsonger i IFK Österåker som han tagit från division 3 till division 1-kval.

Det är andra gången Hyppel kliver på som tränare för moderklubbens herrlag. Han presenterade sig för truppen förra torsdagen och berättade bland annat att han inspirerats av de matchfilmer han fått av sportchefen Pontus Johansson.

Lämnade missnöjd
2014 lämnade Hyppel tränaruppdraget i VBK efter en bra division 3-säsong där VBK slutade fyra. Han var dock besviken.

– Det var en del strul med träningstider, träningsnärvaro och att jag ville satsa på spelare från egna led, klubben hade en annan filosofi. Det var ett par anledningar till att jag inte ville vara kvar.

I dag är läget ett annat. Vallentunas trupp är hemvävd och medelåldern låg, vilket tilltalar honom.

– Jag har en svag punkt. Det är Vallentuna, säger Pelle Hyppel lättsamt och ännu jetlaggad efter hemkomst från Thailand.

– Egentligen hade jag tänkt ta en paus efter åren i Österåker, men telefonen gick varm. En av de ihärdigaste var Pontus Johansson, säger han.

VBK:s sportchef måste ha berört en öm punkt när han fick Hyppel att omvärdera sitt beslut. Vallentunahjärtat.

– Så är det, Vallentuna är inget jag tvättat bort, säger han och nämner uppväxten i Kragstalund, skolor han gick i samt pojk- och junioråren i VBK.

SM-guld med AIK
Han hann även med en avstickare till AIK med vilka han vann ett SM-guld som pojklagsspelare. I AIK-kullen ingick bland andra Alexander Östlund som senare blev svensk mästare med AIK och landslagsspelare. Per Hyppel hade då varit framträdande i VBK:s seniortrupp, men redan 1999 lämnat för Österåker.

Civilt har Pelle Hyppel i dag tre VD-tjänster inom samma koncern. Så ledarådran kan tydligt spåras.

– Det har mer blivit så än att jag sökt, jag tror inte heller att jag uttalat att jag ska bli fotbollstränare.

”Jag är förvånad”
En i dagens VBK-trupp har en uppdaterad bild av nye tränaren. Innan Luca Franzi i fjol vände tillbaka till VBK spelade han två säsonger i Österåker och det var med en kärvänlig kram Pelle och Luca möttes i fikarummet.

På väg tillbaka till omklädningsrummet gav Luca Franzi sin bild av Pelle Hyppel.

– Han är jäkligt duktig och strukturerad. Hård, rättvis och får spelare i ett lag att dra åt samma håll. Han har bra träningar som bevisligen ger resultat. Jag är förvånad men glad över att han tar oss, jag trodde att han skulle bli kvar på division 2-nivå, säger Luca Franzi.

För att fortsätta i Österåker hade Pelle Hyppel behövt bli tränare på heltid. Han fick ett ”bra och lockande erbjudande”, men valde ”sina” tre företag och VBK.

– Vallentuna har något spännande på gång och det känns kul att vara tillbaka, säger Per Hyppel som fått lite respit och kliver på som tränare i slutet av januari.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se