SPORT 2023-12-14 KL. 10:30

Robin ska styra Eagles anfallsspel

Av Jonny Andersson

Nykomlingen är med råge yngst i basketlaget. I en trupp där merparten är över 30 år sticker Robin Måhl Ramnestål, 20, ut och Vallentuna Eagles-ynglingen bidrar bland annat med 3-poängare. Senaste matchen gick dock i moll – förlust med 49–56 mot Tumba.

Robin ska styra Eagles anfallsspel
SÄLLAN. Eagles kom undantagsvis till lay up-lägen som Robin Måhl i denna situation. Foto: Roffe Andersson

Säsongen 2021/22 slutade då nybildade Vallentuna Eagles som Basketstockholms sämsta lag. Den osköna stämpeln tvättade truppen bort förra säsongen. Och till i år har herrlaget föryngrats med Robin Måhl Ramnestål som point guard, speldirigent.

– Jag har inte tänkt på de andras ålder. Jag kände mig välkomnad från början och har inga problem att hänga med äldre, säger han.

Poängbäst mot Tumba

Han vill omgående och bestämt få sagt att han ”inte är lagets främste poänggörare”. Vilket stämmer. Toppnoteringen var fram till i söndags elva poäng och i snitt hade han då sex poäng per match.

I söndagens förlustmatch mot Tumba var dock Robin ensam i hemmalaget om att ha god relation med korgen – 17 poäng, varav tre 3-poängare. Bara lagets ålderman Karolis Zibas, 21 år äldre än Robin, nådde tvåsiffrigt av övriga. Medspelarna hade siktet felkalibrerat och under de inledande tio minuterna slängdes många anfall bort på ogenomtänkta avslut. Det kostade Eagles matchen även om laget i några minuter i inledningen av andra matchhalvan vänt till knappa ledningar, 31–30 och 34–33.

Från Tellushallens läktare var känslan att Robin ville få lagkompisarna mer rörliga inside, det synkade inte denna gång. Man körde fast.

– Alltid tråkigt att förlora. Vi får inte till anfallsspelet, säger Robin Måhl Ramnestål och håller delvis med om att starten (7–18 efter första tio minuterna) var för slarvig.

Matchen slutade 49–56. Coachen Henrik Lundgren tog ändå fasta på något positivt.

– Bara 56 poäng emot oss är väldigt bra. Defensivt ska vi vara nöjda med. Offensivt kommer vi inte åt Tumba, säger han.

En orsak var att Botkyrkagänget hade ett par resliga herrar under korgen som blockade ner skott och täppte löpvägar fram till korgen.

SPELUPPLÄGGAR. Ny och yngst i Vallentuna Eagles är Robin Måhl Ramnestål satt att styra lagets anfallsspel. Foto: Roffe Andersson

Fostrad i Lidingö

Robin är fostrad i Lidingö Basket sedan pojklagsåldern, men steget från junior- till seniorspel i division 1 blev för stort och 2022/23 hade han ett sabbatsår. Samtidigt flyttade familjen till Ormsta och han hann med tre Eaglesträningar innan förra säsongen avslutades. I dag är han permanent i division 5-laget.

– Robins imponerande utveckling och nyckelroll bidrar väsentligt till vår prestation på planen. Han är en seriös och viktig del av vår lagdynamik under matcherna, säger Henrik Lundgren.

– Jag har inga visioner med min basket längre. Det är skönt att få röra på sig, jag har spelat basket så länge att det är roligt att kunna fortsätta i Vallentuna, säger Robin Måhl Ramnestål.