SPORT 2022-06-02 KL. 12:00

Rosendahl blir Allsvensk hockeydomare

Av Jonny Andersson

Rosendahl blir Allsvensk hockeydomare
Niclas Rosendahl kommer under 2022/23 att passera 700 matcher som linjedomare. Foto: Per Eliasson

Efter tio år som målvakt och två som tränare når Niclas Rosendahl i höst sin hittills högsta nivå inom nationell ishockey. Som domare. I höst kan han ställas inför allsvenska rivalmöten som AIK–Djurgården och Modo–Björklöven.

Svenska ishockeyförbundet presenterade nyligen domare som tar ett kliv i seriesystemet till nästa säsong. En är Vallentuna Hockey-fostrade Niclas Rosendahl, 31, som permanent får uppdrag i allsvenskan.

– Det känns fantastiskt. Hur härligt som helst. Det är något jag siktat på länge, jag vill bli så bra som möjligt. För mig är det antingen ett eller noll. Jag gillar att tävla och ledarskap, vilket domarrollen handlar om.


Inlevelse. Niclas Rosendahl har dömt i tolv år och får nu chansen att skipa rättvisa i Sveriges näst högsta serie. Foto: Roffe Andersson


Civilt är Rosendahl tv- och playchef och det är på Tele2, Kista, vi får möjlighet att prata om hans fritid. En fritid som i högsta grad handlar om hockey och då ska noteras att sambon, Linnea Hedin, spelar i AIK och landslaget.

Målvakt i tio år
Niclas började på månskensrinken i Hägernäs och var således Viggbyholmsspelare innan familjen flyttade till Vallentuna. Redan som åttaåring parkerade han mellan stolparna och var målvakt i Vallentunas P90-lag fram till seniorsteget.

Han upplevde sig sakna kvalitéer för att bli en bra puckmotare och hade redan börjat verka som tränare, men saknade den fysiska utmaningen. Inspirationskällan, Jesper Ek (även han VHF-fostrad domare), hade 2005 lotsat in Rosendahl på domarspåret och plötsligt blev det mer allvar än att blåsa till sig en större veckopeng. 2009 blev det distriktskurs och året efter en uppgradering som ledde till seniordebuten – Vaxholm–Hässelby/Kälvesta i division 4.

– 3 november 2010, minns han bestämt.

Däremot har han inget minne av själva debutmatchen.

Cirka 2,5 matcher i veckan
Gångna säsongen var Rosendahl linjedomare i 67 matcher, huvudsakligen i division 1 men även i testmatcher i allsvenskan. Totalt närmar han sig 700 matcher.

– Det jag tror att många inte vet är hur mycket tid och energi domare lägger ner på sitt yrke. Många av oss har heltidsjobb. Det stannar inte bara vid 4 timmar varje match + resa. Utan det är en hel del träning. Cirka 3-5 pass i veckan för att hålla sig i form, utöver att läsa regelboken regelbundet. Jag tittar igenom mina matcher för att analysera och ständigt försöka bli bättre; få bättre förståelse för varför man fattat vissa beslut på isen och vad man kan förbättra. Att det är så proffsigt tror jag inte många förstår. Som domare vill man göra rätt, säger Niclas Rosendahl och fortsätter:
– Det är fler målvakter som blir domare än man kan tro. Jag vet inte, men det kan ha att göra med att målvakter och domare har en avgörande och utsatt roll. Och att målvakter får en ganska bra överblick av vad som händer på isen.

Vill utvecklas
Han har ingen önskan att bli huvuddomare, utan hellre att komma så nära perfektion han kan som linjedomare.

Hur är du på att förhindra ett kurr mellan spelare?

– Jag är inte lika stor och stark som de flesta spelarna. Jag ser det som en fascinerande roll att förutse ett bråk och avbryta innan det gått för långt. Ibland får jag höja rösten, men vissa gånger fungerar det att vara mjuk.

Avväpna dem?

– Precis.

Jag sneglar på hans fingrar för att se om de tagit stryk när spelare stridit vid tekningar. Inget är synligt. Han tillstår dock att smäller ibland, pekar strax ovanför tumfästet, men framhärdar att det hör till.

– Hockey är fysiskt, säger Niclas Rosendahl och skrattar.


Främsta egenskap. "Min spelförståelse och min sociala sida är nog bra egenskaper. Jag ska kunna hantera spelare som är glada och trevliga, eller motsatsen." Foto: Roffe Andersson


FAKTA
Namn: Niclas Rosendahl.
Ålder: Bilr 32 nästa helg.
Bor: Sollentuna.
Familj: Sambon Linnea Hedin.
Yrke: Tv- och playchef.
Moderklubb: Viggbyholms IK.
Tränare: Tränade P95 och P97 i Vallentuna.
Gymnasiestudier: Vallentunas hockeyprogram.
Aktuell: Blir allsvensk linjedomare.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se