SPORT 2022-09-29 KL. 10:30

Så ska Vallentuna Hockey lyckas i vinter

Av Jonny Andersson

Så ska Vallentuna Hockey lyckas i vinter
VIKTIG. Hugo Haas kommer att vara poängräddare för VHF men behöver rätt hjälp i försvarszon. Foto: Tomasz Piwinski

Försvarsspelet behöver trimmas om Vallentuna Hockey ska ha rimlig möjlighet att få tipsexperter att förlora ansiktet. Laget inleder borta mot Nyköping på lördag och tar emot Huddinge i hemmapremiären 5 oktober.

Vallentuna släppte in näst flest mål i grundserien 2021-22. Bara Segeltorp var ihåligare och försäsongen indikerar att det fortsatt läcker trots att tjecken Hugo Haas aspirerar på att vara östra hockeyettans främsta målvakt.
Andreas Paulsson har ansvar för backarna och önskar att de kollektivt blir ”elakare”, mer resoluta framför egen kasse.

– Generellt är vi för snälla framför målen, allra viktigast är ändå att vi stänger till framför egna målet. Motståndarna gör mål på styrningar och returer, den typen av mål behöver vi minimera. Annars är jag ganska nöjd, vi går inte bort oss, blir inte överspelade högre upp i plan, säger ”Pålle” och tillstår att klubben med ljus och lykta letat efter en rutinerad backpolis.

Ingen av lagets backar är över 25 år och ofta behövs det en eller ett par med extra stygn på kinder och ögonbryn.

– Jo, visst är det kostsamt att släppa in enkla mål. Vi kommer att lära oss. När vi sätter linjerna i vårt spel, tror jag att vi blir bättre bakåt, säger huvudtränaren Tim Johansson Bräck och fortsätter:

– Vårt spel har varit lite upp och ner, ändå okej.

Två vinster av fem
AIK:s J20 och Lindlöven är lagen VHF besegrat. I övriga tre träningsmatcher har det blivit dubbla förluster mot Surahammar och en mot Väsby. Surahammar var dock ett lag som överraskade stort förra säsongen och förmodas ta raka vägen till allettan från västra hockeyettan. Dit ska även Väsby om det finns bäring i experttipsen.

Ska Vallentuna till allettan är det offensivt laget behöver glänsa. Förutsättningar finns, dock har Johansson Bräck och Paulsson ännu ingen klar bild av truppens nordamerikanska nyförvärv. Tränarduon är inte insatt i immigrationsregler, visum etcetera. Bekymret är att de knappt sett William Venne, Dustin Cordeiro och Matt Gould i skarp läge utan mest i träning. Och som Johansson Bräck konstaterar är ”match och träning olika saker”.

– Vi hade gärna sett mer, åtminstone i tre fyra matcher, säger Andreas Paulsson som inte upplevt att någon av dem har den transatlantiska attityden – vinna till varje pris.

Behöver poänggörare
Offensivt finns aktörer som blir viktiga. Ska laget lyfta behöver Lukas Paulssons utveckling fortsatt peka uppåt. Oskar Söderberg var en av få som inte hade minus i +/--statistiken i fjolårets grundserie och kan han göra lika många poäng (16) som under våren är mycket vunnet. Nye Lukas Lagerstedt ska kunna samla poäng, under sina senaste fyra säsonger i hockeyettan har han noteras för 44-26-25 och 19 poäng på runt 35 matcher. Gustav Jansson gjorde över 40 poäng under sina två tidigare säsonger i Vallentuna, men hade inte den skörden i Vimmerby.

Rankas i botten
Sedan division 1 D blev östra hockeyettan 2014-15, har Vallentuna Hockey vid ett tillfällen nått allettan. Det skedde hösten 2019, annars har lagets tvingats spela i ”nedflyttningsserien”.

Nu antyder tips och odds att Vallentuna får det svårt. Inte minst eftersom några forna Vallentunaspelare följde Micke Österblom och Måns Krüger till Segeltorp, en klubb som i elfte timmen dessutom lockade till sig Henrik Rommel (tidigare i Väsby) som tillhörde de främsta poänggörarna i hockeyettan, allettan och allsvenska kvalserien 2021-22.

Andreas Paulsson har ingenting emot att laget tippas långt ner. Han menar att det triggar och öppnar för skrällar.

– Vi har spets och ska visa det, tillägger ”Pålle”.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se