SPORT 2024-03-14 KL. 11:00

Sex topplaceringar för VKK i Polen

Av Jonny Andersson

Fyra konståkare från Vallentuna nådde pallplaceringar och två slutade precis utanför pallen när klubben testade internationell konkurrens i tävlingen MiniEuropa.

Sex topplaceringar för VKK i Polen
FRAMGÅNG. Vallentuna hade sex åkare med i MiniEuropa, en tävling som avgjordes i Warszawa och samtliga placerade sig bland de sex bästa. Foto: Roffe Andersson

Tävlingen i Warszawa lockade i första hand många åkare från hemmanationen samt Litauen och Ukraina. Italien, Slovakien, Storbritannien och Sverige kom med mindre grupper. Vallentuna Konståkningsklubb hade den största svenska med sex ungdomar på isen, en mängd föräldrar på läktaren och tränaren Vyachek Chilly lotsade samtliga åkare till placeringar bland de sex bästa i sina klasser.

– Jätteroligt. Våra åkare visade att de håller även internationellt, säger ordföranden Ed Fontes och hoppas att fler ska ta chansen att tävla utomlands framöver.

Debut utomlands

Frida Harvigsson, som tillhör Sveriges bättre yngre juniorer, var VKK-gängets mest rutinerade. Det var dock första gången hon tävlade utanför Sverige.

– Domarpoängen var desamma som jag får på tävlingar i Sverige, så det var ingen skillnad. Skillnaden var att jag inte hade några jag kunde prata med och det brukar jag vilja göra. Jag önskade bara några lycka till, säger Frida som slutade på silverplats, endast besegrad av brittiskan Alice Smith.

Extra svårighet

Viss omställning var det för de två U11-miniorerna Nellie Simlund och Amelia Aletto. Normalt tävlar de på level 2. Internationellt behövde de upp på level 3, vilket innebar att de i sina program behövde få in ett extra poänggivande moment. Av resultaten att döma hade det ingen negativ inverkan. Nellie åkte till sig andraplatsen och Amelia slutade fyra endast två poäng från tredjeplatsen. Vann gjorde en polsk flicka, drygt fyra poäng före Nellie.

TALANG. Nellie Simlund är van vid finfina placeringar på hemmaplan och i MiniEuropa slutade hon tvåa. Foto: Roffe Andersson

Som många gånger tidigare var Edmond Kelemen-Virag en vinnare innan han placerat första skridskon på isen. Edmond var nämligen ensam startande i pojkar U13. Tyvärr är han van vid att det saknas motståndare. På frågan om han är nöjd med att ”alltid” vinna eller hellre skulle ha konkurrens? tvekar han inte.

– Jag skulle hellre ha motståndare, säger han leende.

VINNARE. Edmond Kelemen-Virag är ofta ensam i sin tävlingsklass och var så även i Warszawa. Foto: Roffe Andersson

Avancerade

Motståndare var det annars rikligt av. I miniorklassen som exempel 37 startande. Anilla Kelemen-Virag hade elva konkurrenter och hon gjorde det så bra att hon slutade trea efter att i friåkningen avancerat från femte plats. Anilla och hennes bror hade lite rutin av att tävla utanför Sverige, båda hade tidigare debuterat internationellt i Riga.

Leija Simlund hade 13 flickor att tampas med. Efter korta programmet låg Leija på nionde plats. Hennes friåkning bedömde domarna som den fjärde bästa och hon avancerade till en slutlig sjätteplats.

Var det då roligt att som grupp åka i väg och tävla i Polen?

Svaret är givet. Alla sex uppskattade äventyret och att få möta åkare de annars aldrig träffar.