SPORT 2021-09-02 KL. 14:20

SM-GULD: Nu är Moa snabbast bland seniorerna också

Av Daniel

SM-GULD: Nu är Moa snabbast bland seniorerna också

MOA PÅ HEMMAPLAN. Moa Granat vann i helgen SM-guld på 400 meter häck. Här under ett av många träningspass på Vallentuna IP.
Foto/arkiv: ROFFE ANDERSSON

Löpartalangen Moa Granat blev löparstjärnan Moa när hon vann SM-guld i helgen.

Först tog hon ett silver tidigare i somras på ungdoms-EM. Därefter vann hon guld på USM. I helgen nådde hon en ny nivå då hon vann SM-guld, för seniorer, över 400 meter häck som avgjordes i Borås.

–Man förstår nu i efterhand hur stort det faktiskt är, säger hon.

Den 17-årige Vallentunabon Moa Granat har haft en strålande sommar.

–Alla resultat är verkligen jätteroliga. Samtidigt är det helt olika saker så det är svårt att säga vilket som väger tyngst, säger hon.

Orolig för att bli omsprungen
Inför SM i Borås var hon inte speciellt nervös utan mer taggad. Innan jämförde hon sina egna tider med övriga startfältet och känslan var, enligt henne, positiva till att göra ett bra resultat.

–Men jag var nervös för man vet ju aldrig hur de andra ska springa. Samtidigt var jag väldigt taggad på att göra ett bra lopp, säger hon.

Under loppet hade hon taktiken att gå ut hårt redan från start och att sedan öka under vissa sekvenser av loppet för att kunna hålla hela vägen.

–Det var en tydlig taktik. Jag tycker det var skönt att veta att: “Efter den här häcken så ska jag öka”. Sen var jag orolig på upploppet då min känsla alltid är att folk ska springa om, säger hon.

Men Moa Granat imponerade stort och höll hela vägen in för att säkra sitt första SM-guld.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter tävlingen var det stora glädjescener, men inte från henne själv utan från hennes familj och tränare som stod utanför och väntade på guldmedaljören efter loppet.

–Dom stod där och ropade och tjoade. Det var väldigt roligt. Vid den tidpunkten fattade jag nog inte själv vad som hade hänt, säger hon.

Efter loppet så var hon mest nöjd över en bra insats och i efterhand har det dröjt några dagar innan hon insett att hon vunnit SM-guld. Det är först nu hon känner att det sakta har börjat smälta in.

–Man förstår det mer och mer när man tänker på det i efterhand. Hur stort det faktiskt är, säger hon.

Finnkampen till helgen
Sommaren är inte heller riktigt över utan nu till helgen stundar en minst sagt stor tävling på Stockholms Stadion. Då är det dags för den anrika Finnkampen. Först var tanken att hon skulle tävla i ungdomskampen, men i veckan kom ett samtal som ändrade allt.

–De hörde av sig och bad mig springa seniorkampen i stället. Efter lång betänketid så valde jag att göra som de föreslog. Nu är känslan att det kommer bli så roligt, säger hon.

Gör det för laget
Anledningen till betänketiden var att hon först var inställd på att springa ungdomskampen, som i så fall skulle bli hennes första och sista på juniorsidan. Men till slut så föll valet på den stora Finnkampen.

–Det var inte helt självklart, men om det ger oss en större chans mot finskornas lag så tror jag att det blir bra så här, avslutar Moa Granat.