SPORT 2022-05-24 KL. 16:15

Snabba tider när löparna säsongsdebuterade

Av Jonny Andersson

Snabba tider när löparna säsongsdebuterade
LÖPARHOPP. Elina Hellgren, nr 43, slog personligt rekord med 20 sekunder, men drog samtidigt fram två Uppsalatjejer till dubbelseger. Foto: Roffe Andersson

Moa Granat satte personligt rekord på 100 meter, Elina Hellgren sprang karriärens andra 2 000 meter hinder och Lily Dymling var bara två sekunder bakom sin pappa på 200 meter.

Omkring 120-150 unga och gamla samlades i onsdags på Vallentuna IP för Vallentunakvällen. Merparten var VFK:s medlemmar, men kvällen lockade löpsugna från andra delar av Storstockholm, Uppsala etcetera.

– Vi tycker att det är en bra tävling för våra yngre att starta säsongen med. Det blir mindre nervöst och allvarligt, säger Per Tollefors, tränare i Vallentuna FK och fortsätter:
– Vi fick se några mycket intressanta insatser. Inte minst av våra yngre, från 11 år och lite äldre. Vi är försiktiga med att hylla enskilda och redovisar inte deras resultat, men vi kan tala om god återväxt och det är roligt.

Granat snabbast
Moa Granat, klubbens löfte på 400 meter häck, säsongsdebuterade utomhus. Som hon annonserat var det korta sträckor som gällde. 24.30 på 200 meter var bra, men Tollefors imponerades mest av hennes 12.16 på 100 meter. Tiden, som är personbästa, signalerar att vinterträningen varit bra och att det finns fart i 17-åringen.

– Mycket bra i en säsongsdebut, konstaterar han.


TVEKAMP. Klubbkompisarna Moa Granat (t.v) och Leo Mc Million (t.h) hade en stenhård duell på 100 meter. Foto: Roffe Andersson


En kul detalj var att en del ledare tävlade. Joakim Dymling är ledare I VFK och sprang 200 meter på tiden 28.69. Dottern Lily sprang, i 13-årsklassen, samma distans på 30.49. Törs vi tro att det tar ett par år innan tidsdifferensen väger över till Lilys fördel?

Lovande nybörjare
– Vi har haft väldigt många flickor genom åren. Personligen gläds jag över att vi får in allt fler pojkar. säger Per Tollefors och nämner 04:an Leo Mc Million som kom in i juniorgruppen förra sommaren.

– Då var han en hällöpare. Vi har fått upp honom på främre delen av fötterna och han är snabb. Sett till att det var säsongspremiär kommer Leo utvecklas i sommar.

Nu var han en hundradel efter Moa Granat på 100 meter och en halvsekund skillde på dubbla distansen.

”Pers” med 20 sekunder
Extra intressant var att VFK ordnade vatten i vattengraven för att Elina Hellgren skulle få säsongsdebutera på sin nya distans - 2 000 meter hinder. Och som hon debuterade. Det var blott andra gången hon sprang diststansen och personliga rekordet förbättrades med 20 sekunder.

– Jag sprang 2 000 för två år sedan. Då var jag inne i säsongen, hade jättebra form och det har jag inte nu. Så jag är jättenöjd med mitt lopp, säger Elina Hellgren.

Hon agerade farthållare till två Uppsala IF-löpare varav den ena, Lowa Branth, nyttjade hjälpen och stack på slutet. Hellgren fick även ge sig med några tiondelar i kampen om andraplatsen.

– Det spelar ingen roll. Jag ville göra mitt lopp och ligger jag först är det fritt framför.


LÖPARGLÄDJE. Att många barn deltog gladde arrangerande Vallentuna FK. Foto: Roffe Andersson


Gillar utmaningen
7:09.10 är en tid Hellgren tror sig kunna putsa under året. Hon ser en tid under sju minuter som fullt möjligt.

– Det handlar om att bli van, jag har sprungit 1 500 hinder och de extra 500 meterna gör skillnad.

Inte minst fem passager av vattengraven mot tidigare tre. Utöver att skorna blir blöta, påverkas löprytmen av hoppet upp på hindret och frånskjutet över djupa delen av graven.

– En vanesak, jag tycker att det är jätteroligt.

Hon vet dock inte när hon får chans att springa 2 000 hinder igen. I värsta fall är det först vid Öresundsspelen i Helsingborg, 8-10 juli.

– Jag får söka tävlingstempo på andra längre distanser, säger Elina Hellgren.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se