SPORT 2023-01-19 KL. 09:20

Snart hockey även på tjejernas schema

Av Jonny Andersson

Snart hockey även på tjejernas schema
INTRESSERADE. Ida Högbom och Matilda Wollard har inte beslutat sig än, men överväger att söka en gymnasieutbildning som funkar i samklang med hockey på skolschemat. Foto: Roffe Andersson

Vallentuna Hockey vill i samarbete med Vallentuna gymnasium få flickor till hockeyprogrammet hösten 2023 och bland flickorna i VHF:s F16-lag finns spelare som är lockade. Ida Högbom och Matilda Wollard är två som väger in hockeyintresset i sina studiefunderingar.

De sportsligt ansvariga i VHF, Ansis Straupe och Tobias Ericson, har sedan höststarten 2022 fått bra snurr på skoltimmarna i Vallentuna ishall. Hela 19 elever inleder i dag ett par skoldagar i veckan på is.

– I höst blir det fler, säger Ansis Straupe, tränare för hockeyklassen, med ett leende.

Han syftar på mer än bara nya pojkelever. Den 31 januari är det informationsmöte för hockeysugna årskurs 9-ungdomar och en av två timmar på mötet är avsedd för flickor. Föranmälningarna har börjat droppa in och Straupe är trygg i att det blir fler.

Bra energi
Det är onsdag kväll och utanför B-hallen bildar 20 flickor en korridor i vilken VKK:s konståkare hyllas när de avslutat sin showträning. Otåligt inväntar spelarna därefter på att ismaskinen gjort sitt. Flera är halvvägs genom båsdörrar och över sargen innan vaktmästaren givit klartecken att kliva på isen. Varje sekund av 50 minuters träning är viktig och tränaren Caitlyn Edfeldt samlar omgående gruppen. Alla tar en puck och dribblar sig runt i tre fyra varv.

– Nästa säsong har vi lag i F10, F12, F14, F16 och ett juniorlag, säger Ansis Straupe och tittar med stolthet ut över isen.

En handfull av flickorna är 15 år och står i vår inför valet av gymnasieutbildning till hösten.

Vill träna mer
Däribland Matilda Wollard och Ida Högbom.

– Jag kan absolut tänka mig att välja utbildning som jag kan kombinera med att ha hockey på schemat. Det lutar åt det, säger Matilda Wollard.

Hon vet att fler i F16-truppen resonerar på samma sätt.
Och vi får ett närmast identiskt svar av Ida Högbom.

Vad lockar?
– Det skulle ge mer tid till att träna, träna individuellt, säger Ida Högbom.

Att träningarna som regel startar en skoldag och att det handlar om att vara ombytt och redo klockan 08.00, ser hon inga bekymmer i.

– Jag är alltid i tid, ibland nästan en timme för tidig till skolan, säger hon och skrattar.

Fristående flickträning
En detalj Ansis Straupe understryker och ser som viktig är att flickorna ska träna för sig själva på skoltid, inte dela is med pojkeleverna.

– Kan vi ha fem sex flickor med första läsåret är det bra, jag tror att det kan bli fler. Sedan ska vi bygga på år för år, säger Ansis Straupe.

Han beskriver en tränings- och utbildningsstegring som ska ge VHF-flickorna (och flickor i samarbetsklubben IFK Österåker) fina förutsättningar att växa som spelare.

– Det är jättespännande att se den snabba ökningen av flickspelare och vi ska tillgodose deras behov med individanpassad utvecklingsplan och träning, tillägger Ansis Straupe.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se