SPORT 2020-06-12 KL. 08:38

Snart kan de spela med hela laget igen

Av Ehsan

Snart kan de spela med hela laget igen

TUFF KAMP. Topplaget Enebyberg gästade svårspelade Bällstabergs IP och vann mot Bällsta FF som ännu inte kan använda hela sin spelartrupp.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Förutsättningarna för BällstaFF:s lag födda 01/02 ändrades under säsongen när fotbollsförbundet sköt upp seniorfotbollen och bedömde 01:or som seniorer med spelförbud under coronapandemin.

–De killarna som det berör ses ju som juniorer när säsongen börjar. Det är klart att det är tråkigt att de inte får vara med och spela, säger tränaren Johan Dahlman.

Tidigare under våren bidrog pandemin till att Folkhälsomyndigheten rekommenderade att tävlingsidrottandet för alla över 18 år skulle skjutas upp. En riktlinje som Stockholms fotbollsförbund har följt. Därmed har 01:orna i Bällsta, som spelar i pojkar 01/02-serien, fått kliva åt sidan. Något som har gjort det svårt för en trupp på närmare 30 spelare där hälften är födda 01 men även 00 som har spelat med dispens.
–FHM har gjort en bedömning och förbundet har agerat utifrån det. Vi hann spela en match innan den bestämmelsen började gälla. Det var såklart inget man kunde förutspå och det har ju påverkat oss då många av spelarna är i den åldern.

Lojalitetsgrej
Inledningsvis har man försökt skjuta upp ett par matcher. Något som har bidragit till en haltande tabell där Bällsta hade spelat två seriematcher inför föregående helg att jämföra med exempelvis Rissne och Råsunda som hade hunnit spela sex matcher vardera.
–Det har dels varit av lojalitetsgrej för 01:orna, men även för att det har varit svårt att få ihop ett lag. Vi sköt upp tre matcher under vårsäsongen men från förbundet sa man att vi inte hade möjlighet till att skjuta upp fler.

I dagarna blev det klart att restriktionerna skulle släppas inom kort och att seniorfotbollen kommer att återupptas. Inför mötet med topplaget Enebyberg berättade Johan att det ändå har varit positivt på träningarna under veckorna som har varit och att de flesta ändå har deltagit, trots uteblivna matcher.
–De flesta är ändå med och kör, även om det har varit lite färre nu den här veckan när det har varit skolavslutningar. Kul då det kanske inte riktigt är samma satsning hos oss jämfört med några av de andra klubbarna i Vallentuna då vi tränar ett fåtal gånger i veckan för att sedan spela match.

Och hur gick matchen? Det var soligt på Bällstabergs IP när det skulle spelas fotboll på det svårspelade och slitna underlaget. Det var mållöst i halvtid med ett hemmalag som kämpade tappert för att freda sitt mål mot ett skickligt Enebyberg.


igcaption>TOPPINSATS. Jonathan West stod för flera vassa räddningar under
matchen mot topplaget Enebyberg.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Men en bit in i den andra halvleken kunde Bällsta inte stå emot längre. Gästerna lyckades få dit två snabba mål på Jonathan West som för dagen var alldeles lysande i hemmamålet med ett flertal jätteräddningar. Även om hemmalaget lyckades få till en reducering var man aningen tröttkört för att komma närmare än så. Bällsta förlorade matchen till slut med 1-4. Tillsammans med Jonathan West i målet var Abdulrahman Al Hayja en av de som utmärkte sig allra mest i hemmalaget.

Nu på söndag väntar en ny hemmamatch innan spelförbudet för de äldsta juniorerna alltså hävs till den kommande veckan.