SPORT 2022-08-12 KL. 10:00

Sportchef och dubbla tränarroller

Av Jonny Andersson

Sportchef och dubbla tränarroller
MÅNGA BOLLAR I LUFTEN. Oavsett under vilket klubbemblem Pontus Johansson sätter sig blir det rätt. På några månader har han fått nyckelroller i både VDFF och VBK. Foto: Jonny Andersson

På mindre än ett halvår har Pontus Johansson återvänt från Hammarby och skjutsas fram som ”Mr Vallentuna fotboll” med rollen som sportchef på herrsidan och tränare för damlaget.

– Det känns jätteroligt. Och jag är mer ödmjuk nu än innan.

För ett ögonblick kunde man nyligen misstänka att en lokal tromb drabbat Vallentuna idrottsplats. Ledare lämnade och tillkom till höger och vänster och VBK:s medlemsinformation var vid första anblicken något gåtfull.

Tromben visade sig vara en vindpust, grundad i att a-lagstränaren Michaël Medioni i ett tidigt skede avicerat att han skulle lämna efter säsong.

Sett till tabelläget, där VBK blir ett mittenlag hur man än beter sig i höst, valde styrelsen att i förtid påbörja rekryteringsarbetet och entlediga Medioni. I samma veva lämnade Henrik Blennmark, assisterande tränare till Medioni, för att träna damerna i Karlskogalaget Rävåsens IK.

Ersätter tränarduon under klubbens sökande gör Sebastian Winther, i samråd med Pontus Johansson, 32.

Fortsätter träna damerna
Processen har spillt över på Vallentunas damfotboll. Pontus vill ogärna släppa rollen som damtränare och tänker behålla den trots att han har på sin lott har att få in en herrtränare snarast möjligt, men främst till 2023.

– Tvära kast, absolut. Inte kunde jag tro att det skulle bli så här när jag i säsongsupptakten lämnade Hammarby, säger Pontus Johansson.

Först störtade han in som Vallentuna DFF:s seniotränare – efter att laget hunnit förlora premiären. Nu, fyra månader senare, är Pontus Johansson damlagstränare, sportchef i VBK och delvis även herrlagets tränare. Till saken hör att det är två separata föreningar.

– Men klubbarna har börjat jobba extremt nära varandra, det är min känsla. Jag vet att man varit hund och katt, jag har dock haft spelare och ledare från VDFF och VBK på camper och det har känts jättebra och stimulerande.

Insyltad i skolfotbollen
Hur Johansson ska hålla isär uppdragen får tiden utvisa. I sin yrkesroll på Vallentuna Gymnasium har han dessutom ett öga på fotbollsprogrammet som dock leds av Sebastian Winther.

Att ha ”många bollar i luften” får hur som helst en tydlig personlig innebörd.
Johanssons reaktion är ett skratt.
Och lagledaren Anders ”Nisse” Nilsson, som i princip haft koll på allt i klubben i 40 år, bistår inte med sympati.

– Vadå! Vi snackar två månader. Säsongen är slut i september, vi har sista matchen den 30:e. Det ska han väl klara.

Sportchefen Pontus Johansson utvecklar:
– Jag har varit i klubben länge. Känslan är att den befinner sig på en spännande plats och resa, det vill jag vara delaktig i. Jag blev tillfrågad om att bli sportchef strax innan sommaruppehållet, men vi har pratat om det länge. Under mitt ett och ett halvt år i Hammarby insåg jag det roliga i att jobba organisatoriskt. Vi vill komma fram till hur vi bäst utbildar barn och ungdomar som vill bli bättre fotbollsspelare.

Zlatan skeptisk
Pontus Johansson påminner sig ett samtal med Zlatan Ibrahimovic.

– Han tittade på en akademiträning, var ifrågasättande och konstaterade att han aldrig skulle ha kommit in i någon av Stockholmsklubbarnas akademier. Han skulle inte passat in, menade han, säger Pontus Johansson.

Johansson söker en modell som ska leda fler Vallentunaspelare längre – utifrån klubbens idéer, hans egna samt andras kunskap och intryck han hann få i samarbetet med Hammarbys Stefan Billborn, Milos Milojevic och inte minst U19-ledaren Fredrik Samuelsson.

Jonny Andersson
jonny@vallentunanya.se